2020-covid19.png
2020-06-26-It-løsning-lyntilpasset-til-corona-testcentre.jpg

It-løsning lyntilpasset til corona-testcentre

Det tog kun tre uger at tilpasse it-systemet, som i dag giver sundhedsmyndighederne overblik over kapaciteten på landets corona-testcentre. Løsningen er udviklet af Welfare Techs medlem Systematic og er stillet gratis til rådighed for de danske sundhedsmyndigheder.

Da test-centrene for corona-virus skulle udvides, stod myndighederne med et presserende behov for at kunne holde overblik over kapaciteten. Derfor tilbød softwarevirksomheden Systematic 8link til virksomhedens side) at skræddersy en it-løsning til at holde styr på antallet af tests og bookinger i de nyetablerede hvide telte hos Testcenter Danmark. Tilbuddet blev godt modtaget i Sundheds- og Ældreministeriet, fortæller digitaliseringschef Nanna Skovgaard.  

- Når regeringens strategi var at teste langt flere danskere, så vi kunne få brudt smittekæderne, så skulle vi være sikre på, at vi kunne styre kapaciteten. Vi skal sikre, at særligt vigtige grupper, som nære kontakter til smittede, altid kan blive testet med det samme. Samtidig skal vi undgå tunge, bureaukratiske indrapporteringsregimer, så sundhedspersonalet kan bruge deres tid på at teste borgere. Da Systematic tilbød gratis at udvikle en enkel og fleksibel løsning, som automatisk kunne overvåge testcentrenes kapacitet ud fra de data, vi allerede havde, tog vi gladeligt imod, fortæller Nanna Skovgaard. 

Fleksibel løsning til foranderlig situation

Løsningen hedder Columna Flow Capacity Management, et fleksibelt og brugervenligt it-system, der allerede anvendes på en del danske hospitaler i en lidt mere avanceret udgave. Systematic tilpassede løsningen, som blev konfigureret til at modtage data fra testcentrenes bookingsystem, så sundhedsmyndighederne kan have overblik over kapaciteten på landets 20 testcentre under Testcenter Danmark. Systemet gør det muligt for både medarbejderne i teltene og myndighederne at følge antallet af bookinger, udbudte testtider, gennemførte tests og dermed få et overblik over presset på teltene.

- Det giver os et godt overblik over situationen i Danmark, og vi kan hurtigt i samarbejde med regionerne justere kapaciteten i teltene, alt efter hvordan situationen udvikler sig. I forbindelse med udbruddet af COVID-19 på et plejehjem i Hjørring så vi f.eks. en kraftig stigning i behovet for tests til fx plejepersonale og beboere, og i samarbejde med sundhedsmyndighederne i Region Nordjylland, Statens Serum Institut og den nationale operative stab fik vi hurtigt øget kapaciteten, fortæller Nanna Skovgaard. 

Udvikling og implementering i lyntempo

Systematic er i forvejen leverandør af logistik-, omsorgs- og patientjournalløsninger til sundhedssektoren i både ind- og udland. Columna Flow-løsninger anvendes på flere hospitaler verden over, fortæller Group Senior Vice President Henrik Jespersen fra Systematic. 

- Columna Flow Capacity Mangement er en avanceret løsning, som anvendes til kapacitetsstyring og til at give overblik over sengepladser og det forventede antal indlæggelser og udskrivelser. Den model, der anvendes i testcentrene, er en mere enkel konfiguration, men løsningen kan udvides til også at vise antallet af indlagte på de særlige COVID-19 afsnit, antallet af ledige respiratorer og beholdningen af værnemidler på alle landets hospitaler, fortæller Henrik Jespersen fra Systematic. 

Hurtig afklaring og udførelse

Rune Møller Thomsen, specialkonsulent i Sundheds- og Ældreministeriet, samarbejdede med Systematic om udvikling af løsningen. Han er tilfreds med det effektive samarbejde, som betød, at løsningen for testcentrene hurtigt kom op at køre.

- Fra vi blev enige om, hvad løsningen skulle indeholde, og til den kunne tages i brug, gik der tre uger. Det er imponerende, når man tænker på, at sådan en proces normalt kræver en masse workshops og undervisning. Her var det en agil proces, hvor vi i fællesskab løbende og på alle tider af døgnet diskuterede behov, tog problemer op og hurtigt fandt frem til den rette løsning. Systematic var super fleksible i deres tilgang til opgaven, og vi har på rekordtid skabt noget godt og brugbart gennem en intens, online dialog, siger Rune Møller Thomsen fra Sundheds- og Ældreministeriet. 

Systematic har udviklet og implementeret løsningen uden beregning, men får af Sundheds- og Ældreministeriet dækket egne omkostningerne til driften, som beløber sig til 7.500 kr. pr. md. 

Systematic er medlem af Welfare Tech. 

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png