2020-covid19.png
2020-10-19-Forskning-og-evidens-ligger-klar--udnyt-nu-de-telemedicinske-muligheder.jpg

Forskning og evidens ligger klar – udnyt nu de telemedicinske muligheder

Corona-krisen gav ikke det løft til brugen af telemedicin, som mange havde håbet. Der er mange typer af telemedicin, som ikke udnyttes, men som vil give store fordele for patienterne. Så kom nu i gang - erfaringer og evidens er på plads, lyder det fra CIMT, der netop har udgivet en database over evidensbaserede løsninger til telemedicin.

De fleste afdelinger på danske sygehuse bør tilbyde, at patienterne i løbet af et behandlingsforløb kan deltage i videokonsultationer i stedet for at komme til ambulant behandling.

Det mener Kristian Kidholm, professor og forskningsleder på CIMT – Center for Innovativ Medicin på Odense Universitetshospital. Han mener, at danske sygehuse i højere grad bør udnytte de erfaringer med telemedicin, som vi fik, da landetlukkede ned som følge af COVID 19 i foråret 2020.

- Vi er desværre tilbage til kun at udnytte en meget lille del af det store potentialet, der en inden for telemedicin, mener Krsitian Kidholm.

Tal fra OUH viser, at der midt i marts 2020 skete en halvering af antallet af ambulante konsultationer. Samtidig sted antallet af virtuelle konsultationer med 300 % på 14 dage. Derfor kunne timingen ikke være bedre for CIMT’s nye database Evidence Based Telemedicine – in a Hospital Setting, som blev offentliggjort for nylig. 

 

Opbygget over et år

Databasen Evidensbaseret Telemedicin er opbygget fra sommeren 2019 til sommeren 2020 på initiativ fra Region Syddanmark og Odense Universitetshospital. Den indeholder evidens og randomiserede studier af en lang række telemedicinske løsninger til flere faggrupper inden for alle medicinske specialer på hospitalerne.

- Vi ved, at sundhedspersonale vil have evidens for, at en ny løsning virker, og det får de i denne database, siger Kristian Kidholm.

Flere hospitaler i udlandet bl.a. universitetshospitalet i Barcelona, Hospital Clínic Barcelona, har allerede tilkendegivet, at de vil bruge databasen til at styrke brugen af telemedicin.

Hvordan kommer du igang med telemedicin? Find gode råd, cases og meget mere i Welfare Techs nye inspirationskatalog. Hent det kvit og frit her. 

Gode søgemuligheder

En af fordelene ved CIMT’s Evidensbaseret telemedicin er søgemulighederne. En hjertelæge kan ex. søge på, hvilke apps til patienter der er testet inden for kardiologi, og det giver hurtigt brugeren et overblik, der passer til område og patientgruppe.  

Databasen indeholder mere end 300 artikler om telemedicin, og man kan både søge på medicinsk speciale, teknologi og klinisk effekt. Søgeresultaterne vises som tabeller med data om diagnose, intervention, teknologi og resultater af undersøgelserne i relation til klinisk effekt, patientoplevelse, økonomi og implementering.

Fakta:

  • Hjemmesiden er resultatet af projektet Velfungerende Telemedicin, igangsat af Region Syddanmark.

Foto: fra CIMT.

Odense Universitetshospital er medlem af Welfare Tech.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png