2020-covid19.png
2021-01-05-Frisk-luft-skal forhindre smitte og give bedre søvn 640 x 290.jpeg

Frisk luft skal forhindre smitte og give bedre søvn

Det kan være en udfordring for sengeliggende patienter at få nok frisk luft. Nyt projekt forbedrer luften omkring patientens hoved – den friske indåndingsluft giver bedre velbefindende, forbedret søvnkvalitet og mindsker risikoen for smitte.

Når man ligger i sengen, er det særligt vigtigt, at den luft, man indånder, er af høj kvalitet. Klassisk ventilationsanlæg og et åbent vindue er ikke altid nok. Derfor har virksomheden Vent2U udviklet et system, der giver høj luftkvalitet ved sengens hovedgærde – uanset, hvordan luftkvaliteten er i resten af rummet.

- En god luftkvalitet i området omkring patientens næse og mund kan være afgørende for sundheden. Vi ved, at indåndingsluft, der ikke er ren, har konsekvenser for har bl.a. patientens velvære, søvn og risikoen for virussmitte. Derfor bør luften ved hovegærdet ikke være blandet op med ex. partikler og kemi fra resten af rummet, siger Lillian Katrine Kofod, direktør i Vent2U.

I samarbejde med DTU har Vent2U gennemført et projekt i innovationsnetværket Danish Healthtech, hvor målet har været at videreudvikle og optimere Vent2U’s ventilationsprincip og prototype.

Videreudvikling af prototype

Lillian Katrine Kofod har udviklet en særlig indblæsningsmetode, som gør, at den rene luft fra ventilationssystemet i loftet transporteres direkte ned til patientens hoved. Den rene luft kommer fra det traditionelle ventilationssystem, som har fået tilkoblet et nyudviklet indblæsningsarmatur. Ved hjælp af forskellige hastigheder og tryk beskyttes den rene luft mod opblanding - og frigives, når den er kommet frem til næsehøjden. Systemet sikrer bl.a., at udåndingsluften fra plejepersonalet eller besøgende ikke havner i den sengeliggende patients lunger.

Undersøgelser viser, at ventilationsprincippet reducerer opblandingen af indåndingsluften med luften fra resten af rummet med op til 70%, selvom der står en person lige ved siden af sengen og taler hen imod den sengeliggende.

Lillian Katrine Kofod arbejder på sit system, der sikrer frisk luft for sengeliggende patienter.

Værdifuldt samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet

Der er naturligvis en række udfordringer ved at flytte den rene luft fra ventilationens udblæsning i loftet og ned til sengen. Her har Lillian Katrine Kofod fået hjælp fra bl.a. professor Arsen K. Melikov fra DTU’s International Centre for Indoor Εnvironment and Energy.

- Lillian kom med en innovativ ide og en rigtig god prototype, hvor hun bl.a. havde sikret, at luftstrømningerne mod patientens hoved ikke føles som træk. Sammen har vi optimeret teknologien og studeret luftstrømninger for at få den bedst mulige luftkvalitet omkring sengens hovedgærde, forklarer Arsen K. Melikov.

Samarbejdet har bl.a. haft fokus på:

  • At udvikle designet, så endnu mere af den rene luft kommer frem.
  • At der kan være forskellige temperaturer på den rene luft og den eksisterende luft i rummet.
  • Størrelse af apparatet, der placeres ved sengens hovedgærde
  • Brugervenlighed, så flere personalegrupper kan betjene apparatet.

De næste opgaver bliver at indarbejde lys og intelligent styring i systemet.

Søger midler til test

Lillian Katrine Kofod er glad for, at Danish Healthtech har givet hende mulighed for at få friske øjne på sit system.

- Det har været rigtig sundt for mig at samarbejde med de dygtige teknikere på DTU. Jeg har arbejdet med mit indblæsningskoncept og prototypen længe, og det er gavnligt at høre andre input til min idé. Forskerne er dygtige til at se nye muligheder, der måske ikke er kommercielle i første omgang, men som kan blive det senere, forklarer Lillian Katrine Kofod.

Arsen K. Melikov og Lillian Katrine Kofod har testet indblæsningssystemet i et laboratorium; med mannequindukker liggende i senge, så de kunne lave målinger omkring dukkernes ansigter. Nu håber de at finde funding til at teste systemet på patienter. Systemet vil eksempelvis kunne anvendes på sygehuse, plejehjem, hoteller og i borgernes egne hjem.

Klar til ny pandemi

Midt i udviklingsfasen dukkede COVID-19 op, og det gav et nyt perspektiv til behovet for indblæsningssystemet.

- Virusspredning er jo netop én af de ting, systemet skal begrænse. Udåndingsluften har været meget i fokus i forbindelse med spredning af coronavirus, og med vores system er vi bedre rustet til at forebygge smitte, hvis der dukker en lignende pandemi op, forklarer Arsen K. Melikov fra DTU.

Lillian Katrine Kofod tilføjer:

- Pandamien har vist, hvor vigtigt det er at holde en høj luftkvalitet. Med vores løsning kommer der langt mere uforstyrret luft frem til respirationen, hvilket kan forventes at give en bedre restitution og søvnkvalitet.

Fakta om Danish Healthtech

  • Innovationsnetværket Danish Healthtech er baseret på et unikt partnerskab af landets fire klyngeorganisationer indenfor sundhedsteknologi, universiteterne samt de to GTS’er Force Technology og Teknologisk Institut. Læs mere her
  • Formålet er at øge brugen af forskningsbaseret viden i erhvervslivet og den offentlige sektor og at skabe nye teknologiske muligheder i erhvervslivet samt at bidrage til vækst og værdi for samfundet.

Fotos: Pixabay og Lillian Katrine Kofod.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png