Sonovision

Sonovision indgår forskningsaftale med OUH

En undersøgelse som foretages af Sonovision og Endokrinologisk afdeling M, OUH, skal klargøre, hvad der sker med patienter, når de selv får lov til at bestemme, hvilken kunst der skal hænge på væggene.

Sonovision har indgået en forskningsaftale med Endokrinologisk afdeling M på Odense Universitetshospital OUH, hvor parterne gennem seks måneder, skal undersøge, hvad der sker, når patienter selv får lov til at bestemme om de vil kigge på idylliske landskaber eller abstrakte malerier.

Udvalgte patienter på afdeling M får mulighed for at vælge et af i alt 25 forskellige billeder, som kan blive hængt op på deres stue i løbet af den tidsperiode, hvor de er indlagt på hospitalet. Undersøgelsen ”Patientens Kunstbibliotek” indebærer bl.a. besvarelse af et spørgeskema samt fokusgrupper.

International forskning viser vejen

De 25 billeder er blevet udvalgt på baggrund af erfaringer fra internationale undersøgelser omkring kunst på hospitaler samt national og international forskningslitteratur.

- Der findes amerikanske undersøgelser om kunst som helende faktor. Amerikanerne er gået systematisk ind og har set på, hvad der sker, når patienter oplever forskellige typer kunst. Hvad virker positivt, og hvad virker negativt? Hvad vælger patienter, hvis de bliver udsat for nogle deciderede valgmuligheder. Og det har vist sig, at patienterne har tendens til at vælge naturinspireret motiver frem for billeder, der er abstrakte, siger Karsten Andersen fra Sonovision.

Opnår patienterne større velvære?

- Selvom det er vigtigt at vide, hvilke motiver patienterne gerne vil have mulighed for at vælge imellem, er det i lige så høj grad, hvilken betydning valget af kunst har for patienternes oplevelse af velvære og eventuelt øget egenomsorgskapacitet, som vi er interesseret i at kortlægge. Det forskningsmæssige fokus er patienternes oplevelse af velvære under indlæggelsen, siger oversygeplejerske Charlotte Mose fra Endokrinologisk afdeling M, OUH.

Både Charlotte Mose og Karsten Andersen tror på, at positive abstraktioner kan have en indflydelse på patienternes fysiske og mentale helbredelse, når de er på hospitalet, og håber, at denne undersøgelse kan være med til at underbygge dette.

Formidling af resultater

Hvis undersøgelsens resultater peger på, at positive abstraktioner har en positiv effekt, kan resultaterne give et solidt grundlag for at implementere konceptet på danske hospitaler.

- Vi kan jo ikke vide, hvilken lydhørhed, der vil være overfor projektet, men hvis vi kan få nøglen til, hvilken kunst folk vælger ud fra nogle lokale interesser, så vil resultaterne kunne anvendes i andre lande med udgangspunkt i de slags landskabsmotiver, som præger deres område, siger Karsten Andersen.

Læs mere om Sonovision på www.sonovision.dk

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png