2016-12-19-Aarhus-Kommune-afprøver-robotben-i-hverdagen.jpg

Aarhus Kommune afprøver robotben i hverdagen

Center for Frihedsteknologi i Aarhus Kommune har igangsat et projekt, hvor en borger med rygmarvsskade gennem et helt år afprøver et exoskelet – også kaldet robotben. Målet er at finde ud af, hvad det betyder for borgeren både fysisk og psykisk.

Grænsen mellem mennneske og maskiene udviskes, når en borger med rygmarvsskade i 2017 vil afprøve, om et par exoskelet-ben kan forbedre den generelle livskvalitet og sundhedstilstand i hverdagen. Bag projektet står Center for Frihedsteknologi i Aarhus Kommune, som med støtte fra forsknings- og innovationsprojektet Patient@home, vil undersøge effekterne ved at lade en borger, der er motorisk hæmmet bruge exoskelet-ben. Robotbenene vil blive spændt fast på borgerens hofter og ben, hvor de skal fungere som et slags udvendigt skelet, der kan holde hende oprejst og hjælpe hende med at gå. Læner hun sig lidt forover, begynder benene at gå, og læner hun sig tilbage, stopper de. 

- Med projektet undersøger vi, om vi med brug af robotben kan forbedre borgerens livskvalitet og sundhedstilstand samt mindske behovet for kommunale ydelser, siger projektleder Michelle Nielsen, Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune.

Kan robotben give større livskvalitet?

Kørestolsbrugere ofte afhængige af hjælp til en række praktiske opgaver og aktiviteter i hverdagen. Med projektet vil Aarhus Kommune bl.a. undersøge, om længere tids brug af robotben kan gøre borgerne mere selvhjulpene, og om det påvirker deres livskvalitet, hvis robotbenene kan give nye muligheder. 

Det skal også undersøges, hvilken betydning det har for borgere, som er lammede i benene, at de kan komme op og stå og gå selv ved hjælp af robotben. Ofte har borgere, der lammede i benene, som følge af en rygmarvsskade, en dårlig sundhedstilstand og plages af smerter. De mange timer, som de dagligt sidder i kørestol, påvirker kroppen og kredsløbet. 

Endelig vil kommunen undersøge, i hvilken grad det er muligt at mindske behovet for offentlige ydelser - og om der er behov for nye med brugen af robotben. Typisk medfører rygmarvsskader og deres følgevirkninger mange udgifter for kommunen, til bl.a.  personlig hjælp, ledsagelse og fysioterapi. 

Teknologien udvikler sig hele tiden

Exoskeletter er tidligere blevet testet i Danmark på genoptræningscentrene for rygmarvsskadede i bl.a. Viborg og Hornbæk, men det er første gang, at en person afprøver robotben i dagligdagen gennem et helt år. Den exoskelet-model, som borgeren skal afprøve i projektet, er en ny model til personlig brug. Den er meget let at tage af og på. Den vejer kun 12 kg. Og så kan den skilles ad i fem dele, så den kan være i en håndbagagekuffert. 

Projektet er finansieret af Aarhus Kommunes Velfærdsteknologiske Udviklingspulje med støtte fra Patient@home. Puljen har til formål at fremme brug af teknologi på alle kommunens serviceområder. 

Yderligere oplysninger

Michelle Nielsen, Projektleder, Center for Frihedsteknologi - Aarhus Kommune, T. +45 4185 5650, mini@aarhus.dk 

Læs mere om Center for Frihedsteknologi

Link til kilde

Aarhus Kommune er medlem af Welfare Tech. Begge er del af Patient@home

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png