2016-05-11-Akustikbilleder-skaber-ro-for-demente-og-personale.jpg

Demensvenlig indretning på plejehjem med akustikbilleder

Akustikbilleder med stressdæmpende motiver har givet ro og tryghed for beboere på et demensplejehjem i Give. Løsningen, der kommer fra Sonovision har både skabt en bedre hverdag for beboerne, og givet de ansatte et mærkbart bedre arbejdsmiljø.

Sonovision har udviklet et koncept med stressreducerende kunst og skærmvægge, som er specielt velegnet til plejehjem og boenheder for demensramte. En større serie akustikbilleder er netop blevet leveret til demensplejehjemmet Kastaniehaven i Give, og det har fra første dag skabt gode resultater. 

- Jeg har fået mere ro i hovedet, når jeg går herfra, fortæller ergoterapeut Christina Rathleff, til Magasinet Pleje (Lyddæmpende kunst skaber ro, 10. maj 2016). 

Læs også Lyddæmpende kunst skaber ro (Magasinet Pleje 10. maj 2016)

Der sker meget på en demensenhed, og der er mange lyde, som kan virke forstyrrende og skabe uro; både for personale og beboere. Det betyder ofte en stresset og utryg hverdag. Med de nye billeder og skærmvægge ønsker Kastaniehaven at skabe en tryggere hverdag for centrets beboere. Hvor man tidligere lagde mærke til alle lydene på plejehjemmet, er støjen nu reduceret ved at dele fællesrummene op med lyddæmpende skærmvægge, så støjen ikke registreres på samme måde. 

Den lyddæmpende kunst skaber også genkendelse hos plejehjemmets beboere, hvilket kan have stor betydning for personer med demens og deres pårørende. Mange har ligefrem fået et favoritmotiv, som kan løse op for en god samtale. Og netop sådanne samtaler er en kærkommen del af rehabiliteringen af beboerne i hverdagen.

- Vi har en beboer, som kan fortælle rigtig meget, og når han kommer forbi det billede (fotografi af en gård for enden af en grusvej, red.), så kommer han altid til at tænke på dengang, han var barn, og gik til skole, og han kan se sig selv gå på grusvejen med bare tæer. Og så kommer vi pludselig ind i barndomshistorien, og han begynder at fortælle. Og det billede ser han hver morgen, når han går ned, og hver gang, han skal op til sin lejlighed. Jeg tænker, dét er hverdagsrehabilitering, når det er bedst, siger Christina Rathleff til Magasinet Pleje. 

Unik kombination af kunstnerisk udsmykning og god akustik

Sonovision gennem flere år arbejdet med forskning i, hvilke motiver, der har en speciel beroligende effekt på mennesker. Det har givet udslag i en serie motiver fra dansk natur, som nu er blevet kombineret med lyddæmpende materiale. Akustikbillederne har en flot refleksfri billedgengivelse og lærrederne tåler vask i vaskemaskine, hvilket gør løsningen hygiejnisk og nem at vedligeholde.

- Det bliver i stigende grad dokumenteret, at kunst som positiv distraktion spiller en væsentlig rolle for vores velbefindende og har en positiv indflydelse på fx blodtryk og puls. Det afspejler sig også på personalesiden i form af mindre stress og dermed færre sygedage og lavere personaleomsætning, siger Karsten Andersen fra Sonovision.

På Kastaniehaven er motiverne monteret på lyddæmpende skærmvægge, som deler store rum op i mindre og hyggeligere enheder. Derved bidrager de til en større fornemmelse af tryghed for plejehjemmets beboere. Skærmvæggene giver også muligheder for at lukke fx enden af en gang af til et uforstyrret sanserum, hvor beboerne kan søge ro og blive beroliget. 

Leverancerne til Kastaniehaven har være så stor en succes, at Sonovision nu er i gang med en yderligere leverance af 12 nye akustikbilleder til plejehjemmet i Give.

Læs mere om Sonovisions Lyddæmpende kunst på demensplejehjem i Give    

For yderligere information om Sonovisions løsninger er du velkommen til at kontakte Karsten Andersen, Sonovision ApS, T. +45 7025 5552, karsten@sonovision.dk

Sonovision er medlem af Welfare Tech.  

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png