Lyd

Forskere skal finde melodien

Stort innovationsprojekt skal undersøge, hvordan lyd og musik kan bruges til at forbedre hverdagen for mennesker med demens. Det skriver Magasinet Pleje.

Af Lotte Brochmann, Magasinet Pleje

Et nyt projekt stiller skarpt på musik i demensplejen. Forskere, virksomheder og Struer Kommune skal sammen undersøge, hvordan lyd og musik kan bruges aktivt til at skabe en bedre hverdag for mennesker med demens.

Gennem de seneste år er der lavet forskellige studier, der viser, hvordan musik påvirker for eksempel hjernen og hormonsystemet. Det har hovedsageligt været nogle meget kontrollerede studier, hvor forskerne blandt andet på Center for Music in the Brain, Aarhus Universitet, har anvendt hjernescannere for at finde ud af, hvordan folk reagerer på musik, forklarer professor Jan Larsen fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU. Og den grundforskning er vigtig, understreger han. 

Nu skal projektet Lyd og Sundhed undersøge og skabe evidens for, om musik rent faktisk også har en effekt på demensramte ude på plejehjem eller i egen bolig. Helt konkret har projektet fokus på, om folk sover bedre, hvis de lytter til noget bestemt musik lige inden, de lægger sig til at sove.

- Vi vil se på, om søvnkvaliteten bliver forbedret, og vi håber på, at en bedre søvn også vil give en bedre livskvalitet, siger Jan Larsen, professor ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Individuelle spillelister

En del af projektet handler - bogstaveligt talt - om at finde melodien.

- Vi skal finde ud af, hvad for en type musik, vi skal bruge til at stimulere med. Og det er vores overbevisning, også baseret på det vi allerede ved fra litteraturen, at det skal individualiseres, siger Jan Larsen.

Det kan være alt fra Elvis til Mozart, forklarer han. Det af hænger blandt andet af, hvad folk har været vant til at lytte til og også af den sindstilstand, de er i.

- Hvis du er i en meget opkørt tilstand, når du skal sove, kan det være, du skal starte med noget vild musik og så langsomt bevæge dig over i noget musik, som har et lidt mindre aktivitetsniveau, så du gradvist kommer i en mere afslappet tilstand. Så stykkerne af musik skal måske også udvikle sig over tid, siger Jan Larsen.

Ud over feedback fra deltagere og plejepersonale vil forskerne gå teknisk til værks for at finde ud af, hvilken musik der virker bedst. Der er lagt op til, at deltagerne får et avanceret aktivitetsarmbånd på, som skal lave forskellige fysiologiske målinger.

Nye løsninger

- Projektet Lyd og Sundhed er det første egentlige projekt uden for laboratoriet, hvor man forsøger at individualisere musik og måle meget systematisk, om det har en effekt. Og vi går direkte ud i miljøet og prøver, om vi kan skabe effekten der, siger Jan Larsen.

Målet er at inspirere blandt andet plejepersonale til at se mulighederne i at inddrage lyd og musik i demensplejen.

- Man kunne måske tænke på det som et bidrag til et musikterapeutisk forløb, siger Jan Larsen.

Det er også et mål, at projektet skal munde ud i nogle nye teknologiske løsninger, som de deltagende virksomheder kan bruge i udviklingen af nye produkter, eller som plejepersonalet eller musikterapeuterne kan have i deres værktøjskasse.

Lyd og Sundhed er et klyngesamarbejdsprojekt mellem to danske innovationsnetværk, Danish Sound og Welfare Tech Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi. Projektet kører indtil juni 2018. Læs mere om projektet her.

Denne artikel er oprindeligt publiceret i Magasinet Pleje fredag den 20. januar. Den er bragt på welfaretech.dk med tilladelse fra Magasinet Pleje.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png