• Forside >
  • Nyheder >
  • Sundhedsteknologi er mere effektiv når den tager højde for menneskelig adfærd
2017-05-15-Sundhedsteknologi-er-mere-effektiv-når-den-tager-højde-for-menneskelig-adfærd.jpg

Sundhedsteknologi er mere effektiv når den tager højde for menneskelig adfærd

Adfærdsdesign er et effektivt redskab til at udvikle nye teknologiske løsninger, der stimulerer os mennesker til en selvhjulpen handling, så vores generelle sundhed forbedres. DELTA’s IdemoLab hjalp Ergopartner og Needlite i et innovationsprojekt med Welfare Tech Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi med at udvikle nye sundhedsteknologier med et anderledes tvist ud fra viden om den menneskelige adfærd.

Nanna Bastved fra DELTA (en del af Force Technology) har skrevet denne artikel omkring samarbejdet mellem Ergopartner og Needlite på innovationsprojektet.

Mange mennesker sidder inaktive ned indendørs det meste af dagen, selv om talrige undersøgelser viser, at det ikke er sundt for vores krop og helbred. Vi skal op at røre os og få noget mere dagslys i løbet af dagen. Men hvordan kan vi bruge teknologien til at ændre vores vaner, så vi holder os sunde og raske? Det var fokus i et interessant nyligt afsluttet innovationsprojekt støttet af Welfare Tech Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologier (Innovationsnetværket).

I innovationsprojektet, som var ledet af DELTA (en del af FORCE Technology), fik to SMV-virksomheder, Needlite og Ergopartner, hjælp fra DELTA’s IdemoLab til at udvikle specifikke sundhedsteknologier baseret på adfærdsdesign. Her undersøgte de, hvordan man ved hjælp af sensorteknologi kan designe sundhedsteknologier, der stimulerer borgerne til selvhjulpen handling, som fremmer sundheden.

Ergopartner og Needlite

Rundt omkring på mange arbejdspladser står utallige hæve-sænkeborde og mangler motion, fordi folk ikke får brugt hæve-sænke-funktionen. Ergopartner, som sælger kontorudstyr heriblandt hæve-sænkeborde, ønskede at få udviklet en device, der kan påminde folk, der arbejder ved hæve-sænkeborde, at de skal stå mere op i løbet af arbejdsdagen.

- Vi er en virksomhed, der gerne vil forny os hele tiden og give vores kunder noget ekstra værdi. Mange af vores kunder efterspørger produkter, som skaber mere aktivitet i hverdagen, fortæller Søren Veng Olesen, direktør i Ergopartner.

- Vi mennesker er fra naturens side dovne og vanemennesker, så vi bruger ikke vores hæve-sænkeborde, selv om vi har dem. Deraf kom idéen til at lave en ’stå-motivator’, som kan tracke, hvor meget og hvor ofte man står op ved sit hæve-sænkebord, siger Søren Veng Olesen.

Den anden deltager i projektet var start-up virksomheden, Needlite, der udvikler og sælger dagslyslamper, som giver et supplement til det dagslys, folk mangler i det mørke vinterhalvår. Deres lamper er udviklet med øje for et smukt design og jævn lyspåvirkning og fremstår attraktive i forholde til mange tilsvarende produkter på markedet.

Udfordringen for Needlite var ikke selve produktet men at kunne overbevise kunderne om, hvorfor de har brug for en dagslyslampe. Deres behov i innovationsprojektet med DELTA var derfor at få udviklet en device, der kan vise, hvor meget – eller lidt – dagslys kontorfolk bliver udsat for i løbet af en dag.

- Vi ønskede at få lavet en lysmåler á la en skridttæller til at sætte på tøjet, der kan fortælle folk, om de får lys nok i løbet af dagen, fortæller Preben Bitsch, direktør i Needlite, som med sine 3 ansatte har begrænset tid til at kaste sig over opgaver som denne.

- Projektet med DELTA gav os mulighed for at gøre ting, vi ellers ikke kunne med vores begrænsede ressourcer. Nu har vi en fungerende prototype og teknologi for devicen, udtaler Preben Bitsch.

Fra idé til koncept i 8 trin

I innovationsprojektet førte DELTA’s IdemoLab-team Ergopartner og Needlite igennem IdemoLabs 8-trins innovationsproces, som hjalp dem begge med at blive skarpe på deres idé og udvikle et brugbart koncept for deres teknologiske sundhedsdevice.

- DELTA hjalp os med at få konkretiseret idéen, så vi nu har et konkret produkt at arbejde ud fra. Det var tydeligt, at DELTA har professionel erfaring med sådanne udviklingsforløb, siger Søren Olesen. Han glæder sig over at være med til at kunne løse et samfundsmæssigt problem ved at lave en device, der kan indgå i det forbyggende arbejde for livsstilssygdomme.

Brugertest sendte os på rette vej

Som en del af projektforløbet foretog DELTA interviews blandt målgrupperne for de to devices. Resultaterne fra interviewene gav vigtig viden til Needlite og Ergopartner:

- Interviewene viste os, at vi var gået den forkerte vej. Vi fandt ud af, at det ikke skulle være en kompliceret, dyr device, men en simpel, prisbillig lysmåler, der måler dagslys, siger Preben Bitsch, som erkender, at hvis de var gået den forkerte vej, ville deres device ikke blive en succes. 

Design baseret på adfærd

DTU var også involveret undervejs i innovationsprojektet. De bidrog med central viden om adfærdsdesign (behavioural design) og om hvilke processer og metoder, man fra forskningens side har undersøgt og udviklet til at understøtte design af adfærd.

Det er IdemoLabs erfaring, at adfærdsdesign er et effektivt redskab til at udvikle teknologiske løsninger, der stimulerer os mennesker til selvhjulpen handling, så vores generelle sundhed forbedres.

Denne vigtige viden fra DTU blev brugt til at designe Needlites og Ergopartner koncepter med et anderledes tvist, idet koncepterne tager højde for viden om den menneskelige adfærd.

Strømlinet proces

Projektet har vist de to case-virksomheder vejen til at skabe nye forretningsmuligheder indenfor sundhedsområdet ved brug af teknologi. En vigtig læring har været, at sundhedsteknologi bliver mere effektiv, når den tager højde for den menneskelige adfærd.

Begge virksomheder har sat pris på den hjælp, de har fået fra DELTA til at køre en strømlinet udviklingsproces med en stram ramme omkring.

- Vi har haft et godt samarbejde med DELTA, som har hjulpet os med at gøre vores idé konkret og lave en overordnet plan for os, afslutter Preben Bitsch.

Needlite og Ergopartner ser begge frem til at føre deres nye devices fra koncept og prototype til et færdigt produkt, som kan være med til at forebygge livsstilsygdomme.

Vil du prøve det samme?

Ønsker du at vide mere om innovationsprojektet eller hvordan din virksomhed kan skabe nye forretningsmuligheder ved hjælp af teknologi og IdemoLabs 8-trins innovationsproces, så kontakt Mikkel Leth Olsen, Lead Specialist, Disruptive Technology, IdemoLab, DELTA, T. +45 2118 3991, mlo@delta.dk.

Læs mere

DELTA IdemoLab
DELTA IdemoLabs 8-ugers innovationsproces
Welfare Tech Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi
Ergopartner
Needlite

Information om projektet

Innovationsprojektet for Welfare Tech Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi blev udført i løbet af 2016 af DELTA (en del af FORCE Technology) i samarbejde med DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologier hører under Welfare Tech og er finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png