2017-10-20-Sanseløs-behandling-er-fortid-.jpg

Sanseløs behandling er fortid

Lyt dig til et bedre helbred, lad lyset skinne på dit sygdomsforløb og tag med på vandretur, også når benene ikke længere kan bære dig. Alle sanserne er i spil i fremtidens behandlingsmetoder. Danish Sound og Welfare Tech gik på opdagelse i fremtidens sanseteknologier på WHINN 2017.

Fremtiden ser lys ud for nye behandlingsmetoder. Sundhedsvæsenet har for alvor fået øjnene op for, hvordan påvirkning af sanserne ved lys, lyd og Virtual Reality (VR) kan forebygge og lindre sygdom. Bogstaveligt talt – og ikke mindst i forebyggelsesperioden. Det var derfor også sat i fokus på WHINN 2017, Week of Health and INNovation, hvor bl.a. Velux fortalte om deres forskning i, hvilken betydning kvalitetslys har for helbred og sind.

Men effektiv belysning er kun ét skridt på vejen. Lyset kan også være fremtidens smertelindring – helt ind på hospitalsstuen. Det har Wavecare bl.a. gjort til virkelighed sammen med Philips. Sammen har de skabt barselsstuer, hvor lys og lyd sørger for, at stress og smerter minimeres. Det har været så stor succes, at de har fået oprettet barselsstuerne flere steder i Kina. Og med flere tusinde fødsler i bagagen og opmærksomhed fra den kinesiske sundhedsminister, peger alt på, at lys og lyd kommer til at spille en stor rolle i fremtidens barselsstuer.

Lyd der plejer sjæl og sind

Også lyd spiller en stadig større rolle som behandlingsmetode. Det er allerede bevist, at lyd og musik kan gøre meget for humøret hos mennesker ramt af en depression. Men lyd kan også være med til at lindre Alzheimer-patienter. Et projekt fra neuroforsker Indre Viskontas, professor ved San Francisco University, har vist, at man ved hjælp af persontilpasset musik kan bringe liv og rørighed tilbage hos demente, der ellers var troet uden for rækkevidde. Også hos Parkinsonpatienter ses markante forbedringer, når aktiviteter kombineres med musik.

Betyder det så, at det kun er hjernen der reagerer? Nej, hele kroppen er med, når musikken spiller. Immunforsvaret danser med og styrkes, stressniveauer sætter sig stille på stolen og vipper med foden, blodtrykket læner sig tilbage og lægger sig på beatet.

Oplevelser, når fysikken svigter

Men hvad så når benene ikke længere kan bære? Når øjnene stadig gerne vil se, men kroppen ikke vil gå?

TakeaWalk, et dansk Virtual Reality-firma, har formået at give oplevelserne tilbage til vores ældste og mest skrøbelige medborgere. Uden at forlade stolen tager de ældre, demente og handicappede med på en tur i det virtuelle univers. Op ad bjerge, hen af skovstier, på Thailands hvide strande og helt ind i de dybeste grotter. Og resultaterne taler for sig selv; taksigelserne er ikke til at stoppe, med brede smil og for nogle glædestårer rendende ned af kinderne, er det behandling, vi alle kan føle i hjertet.

Fremtiden ser lys ud. Fremtiden kan høres. Fremtiden er sanseteknologier, der lindrer, behandler og giver glæde, ro og oplevelser tilbage til patienten.

Konferencen Innovative sanseteknologier blev afholdt som del af WHINN 2017 den 11. oktober i Odense – arrangeret af Welfare Tech Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi, Danish Sound og Lyd og Sundhed.

Kontakt

Jimi Walldo

Kommunikationskonsulent

Danish Sound Network

Download vCard

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png