• Forside >
  • Nyheder >
  • Norske Motitech får afgørende viden via deltagelse i nordisk og tysk projekt
2018-06-25 Norske Motitech får afgørende viden via deltagelse i nordisk og tysk projekt.jpg

Norske Motitech får afgørende viden via deltagelse i nordisk og tysk projekt

Norske Motitech har deltaget i det nordiske projekt NorDen3C og er nu ude på plejehjem i tre større danske kommuner. Via NorDen3C-projektet - og medlemskabet til Welfare Tech - har Motitech også fået adgang til projektet Demantec, som har fokus på Tyskland. Og her har Motitech fået afgørende viden omkring det tyske marked.

Gennem det netværk, som Welfare Tech har skabt omkring det tyske projekt Demantec, har Motitech i nogle måneder haft to demo-projekter i Tyskland - i Flensborg og i Techau (Lübeck). Derved har Motitech evalueret mulighederne for afsætning af deres produkter på tyske plejehjem.

Begge projekter blev gennemført tilfredsstillende med gode tilbagemeldinger på Motitechs produkt Motiview (motivationsværktøj til ældre med demens). Og særligt i projektet i Techau var der ønske om at fortsætte med investeringen efter afslutning af projektet. Men det skulle desværre vise sig at være sværere, end som så.

Finansieringsmulighederne for investering i velfærdsteknologi i Tyskland viste sig at være helt anderledes end i Norden.

- Der er omtrent ingen penge til rådighed på plejehjemmene til at investere i fremtidsrettet teknologi og hjælpemidler, som ikke er direkte henvist fra læge til en patient. Derfor kunne ingen af de to plejehjem, til trods for positive resultater, investere i Motiview, siger Stian Lavik, international salgsdirektør i Motitech og fortsætter:

- Konsekvensen er, at vi ikke vurderer Tyskland, som et aktuelt marked for os i øjeblikket.

En hæmsko for investering

En vigtig læring var også, at betalingsmodellerne i Tyskland er helt anderledes end i de nordiske lande. Dertil kommer også, at en del af de velfærdsteknologier, der er bredt implementeret i det nordiske marked, har svært ved at ramme ind i det tyske marked.

- Det kan meget vel ske, at en teknologi skaber forbedring og en positiv businesscase for en bestemt målgruppe; men i det tyske system er det en anden målgruppe, som betaler, siger Karen Lindegaard, seniorkonsulent i Welfare Tech, og uddyber:

- Denne fragmentering er en hæmsko for innovation i den tyske sundhedssektor. Netop i disse år udrulles en række reformer, som bl.a. vil gøre det lettere at introducere sundheds- og plejeteknologi. Men det er en supertanker, der skal ændre kurs. Også selvom der er et brændende behov for at få løst helt konkrete udfordringer - fx mangel på plejepersonale og skyhøje omkostninger i sundhedsvæsenet, forklarer Karen Lindegaard.

Selvom Motitech har erkendt, at det tyske marked endnu ikke er modent til deres produkt, så er det positivt at de, på relativt få måneder, har kunnet få testet og afprøvet deres produkt på to tyske plejehjem.

- Motitech har fået en meget konkret feedback, både på funktionalitet og relevans i en tysk plejekontekst; men også en meget konkret tilbagemelding på den betalingsmodel, produktet skulle indgå i. Det er konkret og brugbar information, som har gjort Motitech i stand til at træffe beslutningen om at afbryde deres satsning på det tyske marked, slutter Karen Lindegaard.

Læs også Danske løsninger til demenspleje vækker opsigt i Tyskland

Internationale klyngesamarbejder

Welfare Tech samarbejder med bl.a. den tyske klynge BioRegio STERN i projektet ILDA-Care og den catalanske Mental Health Cluster i Demtech for at styrke og støtte internationaliseringen af små og mellemstore virksomheder. Det sker gennem fx videndeling om både det tyske og det catalanske marked, matchmaking, samarbejde og innovationsprojekter.

Projektet NorDen3C afsluttes 30. juni 2018, men det nordiske klyngesamarbejde fortsætter i projektet NorCare, som løber frem til 30. juni 2019.

Motitech er medlem af Welfare Tech.

Foto: Motitech.no.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png