2018-09-25-3 tendenser der tegner fremtidens sundhedsvæsen.jpg

3 tendenser der tegner fremtidens sundhedsvæsen

Sundhedsvæsenet, som vi kender det, står over for store forandringer. Patienter skal tilbringe mindre tid på hospitalerne, de skal inddrages i deres behandling, og data retter fokus på forebyggelse og individuelle behov. En af verdens førende eksperter på området gæster Odense i oktober, og sætter her tre ord på fremtidens sundhedsvæsen.

Richard Milani, anerkendt læge og klinisk transformationchef på Ochsner Health System i New Orleans i USA, har gennem de sidste mange år udviklet strategier og værktøjer til forbedring af patientforløb, både indenfor og udenfor hospitalets vægge. Som kardiolog og ekspert i medicinsk informatik er hans interesse rettet mod personlig medicin, befolkningssundhed generelt og behandling af kroniske sygdomme.

En af måderne Richard Milani takler udfordringerne på er gennem innovation i innovationOchsner (iO). En accelerator for nye teknologier og dataløsninger, der holder patienter sunde og raske gennem præcisions-fokuserede, patient-centrede løsninger. 

I oktober 2018 besøger Richard Milani Odense, i forbindelse med årets WHINN-konference. Her taler han på session 3: ”Fremtidens hospital – sundhedsfabrikker eller wellness faciliteter?” (Hospitals of the future: health factories or wellness facilities?), der stiller skarpt på hospitalernes fremtidige rolle, og hvordan samspillet skal være med andre sektorer. 

Richard Milani giver her en forsmag med 3 ord, han ser vil forme fremtidens sundhedsvæsen:

1: Information

Big Data, algroritmer, super computere, sundhedsapps og werables gør det muligt at indsamle store mængder data om borgers sundhed – både i og udenfor sundhedsvæsenet. Informationerne gør det muligt at se og opdage sygdom tidligt, forebygge og behandle ud fra individuelle behov. Udfordringen er at få samlet og struktureret de mange data og så sundhedspersonalet kan bruge informationen proaktivt og udlede værdifuld viden om en borgers sundhedstilstand. 

- Det afgørende er, at vi får designet algorithmer, så informationen kan organiseres, og lægen kun får de 3-4 nødvendige datapunkter uden at skulle bekymre sig om resten, siger Richard Milani. 

2: Forbundet

Det andet af Richard Milanis fremtids-ord er "forbundet" eller ”interoperabilitet”, hvor systemer og mennesker arbejde sammen om fælles opgaver. I fremtiden vil patienter og pårørende i stigende grad blive involveret og få en aktiv rolle behandlingsforløbet. Der gøres allerede meget for, at patienter inddrages i deres sygdomsforløb og bliver i stand til at varetage flere opgaver selv. I fremtiden vil kravet fra patienterne være endnu større til hurtig adgang til egne oplysninger, kontakt til lægen og en forventning om flydende overgange mellem hospital, egen læge, apotek, kommune, genoptræning, osv. 

- Vi er nødt til at være forbundet på flere måder med vores patienter. I øjeblikket er den eneste måde vi er forbundet med dem på ansigt-til-ansigt-besøg eller en tekstbesked via en sundhedsportal. Det er ikke tilstrækkeligt. Størstedelen af ​​de sygdomme vi står med er kroniske. Disse patienterne skal have kontrol over deres egne oplysninger, og de skal være lige ved hånden, hvor og når de har brug for det, siger Richard Milani. 

3: Skræddersyet

Sundhedstilbuddene vil blive mere personaliserede, med større patientinddragelse og skræddersyede patientforløb, tilpasset den enkelte patients individuelle behov. 

- Patienten vil have alle sine informationer samlet ét sted. På en bærbar enhed, der kan tages med på farten og er sikker at bruge. Patienten bestemmer selv, hvilke data han/hun vil dele og ikke dele, siger Richard Milani.

- Enheden vil være koblet til et sundhedsinformationssystem, som Epic eller Cerner, så lægen kan styre patientens data via et hospitalssystem. Dette repræsenterer en helt ny måde, patienten kan akkumulere alle sine data på som individ.

Disse forandringer er allerede på vej, og jo før sundhedsvæsenet omstiller og tilpasser sig de nye strømninger jo bedre vil det være.

- Vi er i det 21. århundrede. Lægerne kan stritte imod, men det er som at forsøge at stoppe internettet. "Jeg kan ikke lide email" lyder det måske. Ja, ok! Der er mange ting, folk ikke kan lide. Det er hvad det er. Jeg tror det her er uundgåeligt. Jeg kan ikke forestille mig nogen anden måde, siger Richard Milani.

Mød Richard Milani på WHINN 2018

Richard Milani er taler på WHINN-konferencens session 3: ”Fremtidens hospital – sundhedsfabrikker eller wellness faciliteter?” (Hospitals of the future: health factories or wellness facilities?), onsdag den 10. oktober 2018, kl. 15:45 – 16:40, i Odense Congress Center. 

Tilmelding til WHINN

Se video, hvor Richard Milani præsenterer sit tale-emne på WHINN 2018

 

Hvad med datasikkerheden?

Er du interesseret i dataløsninger til sundhedsvæsenet kan du også møde den verdensberømte cyper-sikkerhedshedsekspert og etiske hacker, Ralph Echemendia, der vil give indsigt i hullerne i vores it-øsninger. Ralph Echemendia lukker konferencen på WHINN TALKS med en keynote om data- og cybersikkerhed. Det bliver med garanti både spændende, underholdende og relevant. 

Tilmelding til WHINN

Link til kilde  

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png