2019-05-13-Flittig-dreng-med-talemaskine-modtager-fornemt-legat.jpg

Flittig dreng med talemaskine modtager fornemt legat

I april modtog drengen Thor H.C. Andersen legatet, som gives til en flittig dreng eller pige i Odense. Det er første gang en person med talemaskine modtager legatet. AB Handic Help ApS er virksomheden bag det danske MinSpeak®, som er det sprog Thor bruger på sin talemaskine.

Thor Flindt Nielsen fra Odense er 15 år og lider af cerebral parese og epilepsi. Thor sidder i kørestol og har altid haft sprogvanskeligheder. Med sin talemaskine kan den unge mand nemmere kommunikere med omverdenen – og give udtryk for sine tanker og følelser.

Før Thor fik sin talemaskine, kommunikerede Thor bl.a. med tegn, men han havde også prøvet mange andre kommunikationsløsninger. Med MinSpeak® har Thors udvikling rykket sig, naturligvis med støtte fra familien, skolen og sproglæreren på Nørrebjergskolen i Odense. For en dreng med meget på hjerte har det været en enorm hjælp at kunne udtrykke sig verbalt via netop dette sprogsystem.

Det var Thors skole, der indstillede ham til at modtage legatet, der går til en flittig dreng eller pige i Odense Kommune. 

Anne-Marie Brummerstedt, partner i AB Handic Help ApS, som har deltaget i udviklingen af sprogsystemet Minspeak®, er meget stolt på Thors vegne:

- Minspeak er et helt specielt sprogsystem, som bruger få symboler, der kombineres til mange ord og sætninger. Hvert symbol aflæses ud fra den kontekst det opstår i. Dvs. et æble handler om mad i en sammenhæng, men det indgår også i dannelsen af udsagnsordet ’spise’ og tillægsordet ”sur”, udtaler Anne-Marie Brummerstedt, og fortsætter:

- Med Minspeak får brugeren en stemme - et rigtigt sprog, hvor de fleste andre alternative sprog kræver, at lytteren kan noget særligt, som fx tegn-til-tale. Thor kan tale med alle med Minspeak.

Fakta om Minspeak®

MinSpeak® er et sprogsystem på en talecomputer, som hjælper mennesker, som har svære sprogvanskeligheder. I talecomputeren er der opsat et kerneordforråd, dvs. de ord, som alle danskere bruger hyppigst. Det handler ikke bare om at have adgang til en masse ord – det handler om hvilke ord og hvordan du finder dem frem.

Ordforrådet er allerede organiseret i forskellige kategorier, og derfor er det nemt at tilføje nye ord. Hver kategori er afbilledet med små ikoner, som hjælper brugeren til at genfinde sine beskeder. Målet er, at brugeren kan sætte ord på sine tanker og følelser, og interagere med omverdenen ligesom alle andre. Den amerikanske lingvist Bruce Baker har opfundet Minspeak® systemet,som er udviklet til mange sprog, bl.a tysk, kinesisk og spansk.

Om AB Handic Help

AB Handic Help ApS er en mindre familievirksomhed, som har mere end 30 års erfaring indenfor specialområdet. AB Handic Help ApS sælger produkter via www.handicstore.dk, der hjælper og øger livskvaliteten og selvstændigheden for mennesker med særlige behov.

AB Handic Help er medlem af Welfare Tech.

Link til kilde.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK 580b.png