2019-03-21-Plejecenter-Lundtoft-satser-på-lys.jpg

Plejecenter Lundtoft satser på lys

Ny evaluering viser, at døgnrytmelys på plejecentre øger trivslen med over 80 % hos både beboere og personale. Nøglen til succes ligger i implementering og uddannelse af personalet, lyder det fra Plejecenter Lundtoft, der har gode erfaringer med døgnrytmelyset.

Mere end 35 danske kommuner har i dag implementeret Chromavisos døgnrytmelys som del af deres demensindsats. Plejecenter Lundtoft i Vejen Kommune installerede sidste år døgnrytmelyset i forbindelse med etableringen af et helt nyt demensafsnit, hvor der er lagt vægt på hjemlighed, sikkerhed og masser af dagslys.

- Døgnrytmelyset er integreret i hele tankegangen og i den arkitektur vi har valgt. Vi satser rigtig meget på lyset og på den effekt, som lyset – både det naturlige dagslys og døgnrytmelyset - har på os mennesker, og den livskvalitet det giver, siger områdeleder Bo Smith, Vejen Kommune. 

Chromaviso har tilpasset døgnrytmelyset til Lundtoftes beboeres demensdiagnoser og behov. Løsningen understøtter døgnrytmen og den gode søvn. Det giver mulighed for at anvende lyset aktivt i forskellige situationer. Bl.a. er lyset integreret med kaldesystemet, hvilket skaber tryghed og reducerer antallet af fald og uhensigtsmæssig vandring. 

- Når et kald udløses om aftenen, eller en beboer træder ud af sengen, så tænder et behageligt lys automatisk. Så ved beboeren, at personalet har hørt dem, og de kan nemt finde vej til toilettet, fortæller Bo Smith. 

God start på dagen

Døgnrytmelyset starter langsomt plejecenteret op om morgenen og går ned som solen om aftenen. De naturlige overgange mellem masser af lys om dagen og mørke om natten har skabt en stabil døgnrytme for både beboere og personale. 

- Det er dejligt at møde ind til det rolige lys om morgenen og starte langsomt op. Vi føler os mere friske om dagen, og når det bliver aften, kan vi sove. Det gælder både beboere og personale, siger Pia Datsomer, social- og sundhedshjælper på Plejecenter Lundtoft.  Hendes oplevelse bekræftes i en evaluering af døgnrytmelyset. 100 % af personalet oplever bedre trivsel og mindre stress. 82 % har mere energi, mens 91 % er mindre ør i hovedet. For beboerne har døgnrytmelyset betydet, at 89 % har mere energi og mindre depression, 88 % har mere ro og 78 % sover bedre.  

- Vi oplevede ret hurtigt en effekt. Evalueringen viser, at beboerne bliver rolige, de får en mere naturlig døgnrytme, og for nogle har vi kunnet reducere sovemedicinen, de sover bedre. For personalet har effekten været, at de har mere energi, når de går hjem om eftermiddagen. For aftenvagterne er effekten blandt andet, at de har lettere ved at falde i søvn efter en vagt, siger Bo Smith. 

Individuel tilpasning  

Døgnrytmelyset kører af sig selv, og er suppleret af zoneinddelte, tilpassede lysindstillinger, som anvendes som en integreret del af den daglige pleje, i terapeutiske situationer og til arbejdsopgaver.  

-  Vi har haft rigtig meget fokus på lyset og på, hvad det gør på forskellige tidspunkter. Vi har prøvet os frem og bruger i dag lyset aktivt i mange forskellige situationer. Vi vurderer hele tiden, hvad den enkelte har brug for, og det har vi god succes med, siger Randi Holdt, teamkoordinator. 

Hun bruger eksempelvis døgnrytmelyset til at skabe ekstra energi og lys i køkkenzonen om morgenen, mens hun over middag sætter hyggebelysning på, for at få de ældre til at slappe helt af og falde til ro. 

Sygefravær helt i bund

I 2018 blev Lundtoft nomineret til Arbejdsmiljøprisen, og døgnrytmelyset har en ikke uvæsentlig indflydelse på arbejdspladsen, der i dag kun har et sygefravær på 1 %. 

- Døgnrytmelyset har givet os en rigtig god hverdag. Vi kan mærke det på os selv i forhold til det gamle lys. Vi har ikke hovedpine, når vi går hjem, og vi er friske. En sjov historie fra en kollega, er, at når hun før i tiden kom hjem, drattede hun om på sofaen. Det synes manden var dejligt, for så havde han fjernbetjeningen for sig selv. Så startede hun her, og nu har han den ikke for sig selv længere. Det fortæller noget om, at det her lys gør noget. Og det gør også meget for vores borgere, fortæller Randi Holdt.

Bo Smith’s anbefaling til andre, der overvejer at gå i gang med døgnrytmelys, er at få lyset integreret og tænke implementering fra start. 

- Sørg for, at personalet bliver ordentligt uddannet i at anvende lyset – for det er her, vi får den store effekt. Når personalet bruger alle de mange muligheder der er, så vi får understøttet den naturlige døgnrytme og vi får også udnyttet lyset, når vi har brug for at skabe ro eller skabe energi, siger Bo Smith.  

Chromaviso er medlem af Welfare Tech. 

Billede: Chromaviso.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK 580b.png