2020-08-25-Landskabsbilleder-skaber-ro-på-fødegangen-3.jpg

Landskabsbilleder skaber ro på fødegangen

Sansestimulering er med til at skabe varme og tryghed på fødeafdelingen på OUH Odense Universitetshospital. Akustikbilleder fra Sonovision hjælper kvinderne med at tage på en drømmerejse, når det gør rigtig ondt. En rundspørge blandt jordemødrene har evalueret effekten.

Cecilie venter utålmodigt på, at fødslen går i gang. Akustikbilledet på væggen hjælper hende med at drømme sig hen til et behageligt sted, når veerne tager fat. En skovsø i solopgang. 

- Billedet virker beroligende på mig. Jordemoderen instruerede mig i at drømme mig væk til et varmt og godt sted, når veerne tager over. Jeg synes naturbillederne på stuen hjælper mig med at tage ud på denne drømmerejse. Natur får mig generelt til at slappe af og finde en indre ro, fortæller Cecilie mellem sine tilbagevendende veer.

Billedet på væggen kommer fra virksomheden Sonovision, der har leveret akustikbilleder til to ventestuer på OUH Odense Universitetshospital, hvor gravide opholder sig inden fødslen rigtig går i gang. 

- Motiverne understøtter kvinderne i at slappe af, når de ankommer, fortæller Rikke Schmidt, der er afdelingsjordemoder på OUH Odense Universitetshospital. 

Rikke Schmidt har netop været med til at evaluere billedernes effekt i en rundspørge blandt afdelingernes jordemødre.

– Vi har haft Sonovisions billeder hængende i et halvt år nu, og alle på afdelingen oplever, at billederne skaber en afslappende atmosfære på stuerne. Kvinderne er naturligvis nervøse, når de kommer ind på afdelingen, og de kan have svært ved at finde fokus. Her hjælper billedmotiverne med at tiltrække sig positiv opmærksomhed og sprede en følelse af ro og kontrol, siger Rikke Schmidt

Billede (Sonovision): Afdelingsjordemoder Rikke Schmidt har erfaret, at naturbillederne er med til at dæmpe de fødende kvinders nervøsitet og fantasere sig hen til et behageligt sted.

Læs også Skab tryghed og plej sjælen med lyddæmpende landskabsbilleder

Spreder følelse af ro og kontrol

Jordemødrene i undersøgelsen har især hæftet sig ved billedernes beroligende virkning. Og generelt synes de, at naturbillederne gør stuerne mindre ”sygehusagtige” og skaber en mere hjemlig atmosfære:

  • “Billederne giver en afslappende stemning på stuen, og man får lyst at tage derhen, hvor billederne er taget”
  • “De varme farver gavner rummet og skaber ro og tryghed”
  • “Lidt stemning af eventyr giver fantasien mulighed for at drømme sig væk til kanten af en forladt strandbred”
  • “Billederne skaber friskhed i lokalet, og giver et pust af morgenlys på vores mørke side af huset”
  • “Når jeg kommer ind i rummet, gør billederne en forskel – det virker hyggeligt og hjemligt”

Nedbringer antallet af kejsersnit

Virkningen af Sonovisions naturbilleder falder godt i tråd med erfaringer fra andre danske fødestuer, der anvender sanseteknologi. Gennem de senere år er der oprettet sansefødestuer på flere hospitaler landet over. Og det er ikke kun populært blandt de fødende kvinder. Et større studie, som inkluderede næsten 800 fødsler viser, at antallet af fødsler, der ender i kejsersnit falder markant for de kvinder, der føder på en sansefødestue.

Billede (Sonovision): På den ene af ventestuerne på OUH’s fødeafdeling er der ophængt et todelt motiv. Det tiltrækker opmærksomhed og afleder potentielt smerte. Denne såkaldte positiv distraktion er en vigtig del af begrebet helende arkitektur.

Støjdæmpende billeder med refleksfri overflade

Sonovisions tryghedsskabende billeder er forsynet med en skjult absorbent, der er med til at opfange uønsket støj i rummet. Denne effekt bidrager til at skabe en god akustisk fornemmelse i rummet og skaber en mere hjemlighed fornemmelse. Som ekstra gevinst har billederne desuden en fuldstændig refleksfri overflade. Det betyder, at de er fri for generende genskær fra vinduer og lamper, så motiverne ses tydeligt fra alle vinkler. 

Læs også Akustikbilleder giver demente ro i en kaotisk verden 

Vil du vide mere?

Ønsker du mere information om Sonovisions helende arkitektur-løsninger er du velkommen til at kontakte Karsten Andersen, Sonovision ApS, T. +45 7025 5552, karsten@sonovision.dk.

Se Sonovisions Akustikbilleder med smukke naturmotiver til hospitaler og plejehjem

 

Billede (Sonovision): Karsten Andersen.

Sonovision er medlem af Welfare Tech.  

Billeder fra Sonovision: Topbillede - Cecilie er andengangsfødende og venter på, at fødslen går i gang for alvor. Hun glædes over billedet af søen. Motivet hjælper hende med at drømme sig et an-det sted hen, når veerne tager fat.

 

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png