• Forside >
  • Nyheder >
  • Kan naturfotografier styrke velvære og trivsel på bosteder
2020-12-14-Kan-naturfotografier-styrke-velvære-og-trivsel-på-bosteder.jpg

Kan naturfotografier styrke velvære og trivsel på bosteder?

Sonovision har fået 95.000 kr. af Kulturregion Fyn til at undersøge, om tryghedsskabende kunst kan styrke velvære og trivsel på tre vidt forskellige bosteder i Odense. Partner Karsten Andersen håber, at projektet giver nye erkendelser om brug af ”naturen som medicin” i indretningen af bosteder.

Der er de senere år kommet stigende fokus på ”helende arkitektur” og kunstens rolle i pleje- og behandlingsmiljøer. Flere metastudier har demonstreret, at målrettet brug af kunst og natur skaber endog meget positive effekter på plejehjem og hospitaler. Kunsten lindrer og modvirker stress og angst – og fremmer velvære hos både beboere, patienter, pårørende og personale. 

Men kan de samme principper benyttes til at styrke velvære og trivsel på bosteder for krigsveteraner, hjemløse og misbrugere?

Det spørgsmål har virksomheden Sonovision fået 95.000 kr. fra Kulturregion Fyn til at undersøge. 

- Det er et rigtig spændende projekt, der kan give os nye erkendelser omkring brug af ”naturen som medicin” som et positivt element i indretningen af vores bosteder, siger partner Karsten Andersen fra Sonovision.

Side om side med beboere, forskere og naturfotografer

Projektet lægger fra land i starten af 2021, hvor der skal ophænges tryghedsskabende billeder på Veteranhjemmet i Odense og St. Dannesbo og Dannesbohus, der er bosted og opholdssted for hjemløse og misbrugere. Det er beboerne selv, der er med til at udvælge motiverne. 

Fynske naturfotografer er inviteret til at deltage med deres bedste landskabsbilleder fra Fyn og de omkringliggende øer. Herudover følges projektet af tre studerende fra Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet. De skal undersøge projektet set med antropologiske øjne.

- For at få belyst tesen om, at naturfotografier har en positiv indflydelse på velvære og trivsel, har vi allieret os med dygtige sundhedsvidenskabelige studerende på Syddansk Universitet. De vil i løbet af projektet afdække, hvilken indflydelse det har, at beboerne er med til at udvælge motiverne, og hvordan billederne påvirker deres dagligdag, fortæller Karsten Andersen.

Han er nu ved at finde dygtige naturfotografer, der kan leverer de fynske naturmotiver og opfordrer alle, både professionelle og amatører, til at byde ind med billeder. Under forløbet bliver der udvalgt et vinderbillede, som honoreres med en præmie på 1.000 kr.

Læs mere om fotokonkurrencen 

Projektet vil afslutningsvist donere 10 store billeder med fynske naturfotografier til de tre bosteder til evig arv og eje.

Evidens for positiv indvirkning

Sonovision har i 10 år forsket i begrebet ”helende kunst” og udviklet en portefølje af akustikbilleder med naturmotiver, som i dag fungerer som kunstnerisk udsmykning på en lang række plejehjem og hospitaler i Danmark.

- Der er efterhånden samlet en del evidens for, at naturfotografier har en positiv indvirkning på os i pleje- og behandlingsmiljøer. Sonovision var således en de første til at sætte fokus på patienters valg af kunst i et stort projekt på OUH Odense Universitetshospital i 2012-2014. Projektet viste, at når patienter får lov til selv at vælge kunst selv, så foretrækker de i overvælde grad fotografiske afbildninger af natur, siger Karsten Andersen.

- Vores forhold til naturen er dybt forankret i vores hjerne. Det mærker vi ikke mindst på de mange demensplejehjem, hvor vores billeder hænger. Her tiltrækker naturbillederne positiv opmærksomhed og giver anledning til en god snak.

Hør om resultaterne på et gå-hjem-møde

Projektet løber frem til juni 2021, hvor resultaterne efter planen præsenteres på et gå-hjem-møde i Forskerparken i Odense. Her vil en bred skare af folk, der har deltaget samt interesserede fra andre bosteder i de 9 fynske kommuner under Kulturregion Fyn, blive inviteret til at deltage.

- Projektet vil tilføre os ny, vigtig viden og erfaring omkring brugerinvolvering samt brugernes valg af kunst. Viden, som vi både kan bruge på bosteder og på de hospitaler og plejehjem, vi henvender os til, siger Karsten Andersen.

For yderligere information

Projektet er støttet af midler fra puljen “Kultur og Sundhed” under Kulturregion Fyn.

Læs mere om projektet

Læs mere om Kulturregion Fyns projekt om Kultur og Sundhed

For yderligere information om Sonovisions helende arkitekturløsninger er du velkommen til at kontakte Karsten Andersen, Sonovision ApS, T. +45 7025 5552, karsten@sonovision.dk

Sonovision er medlem af Welfare Tech.  

Billede: Sonovision.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png