• Forside >
  • Nyheder >
  • WHINN 2020: Glem ikke personalet i jagten på de nye teknologier
2020-11-27-WHINN-2020-Glem-ikke-personalet-i-jagten-på-de-nye-teknologier.jpg

WHINN 2020: Glem ikke personalet i jagten på de nye teknologier

Hvis en ny velfærdsteknologi skal fungere og give den optimale værdi, skal personalet mere i fokus. De sundhedsfaglige medarbejdere skal styrkes, så de føler sig sikre, når de skal håndtere pædagogiske udfordringer og etiske dilemmaer. Nyt spændende teknologifag på landets SOSU-skoler kan være en vej frem.

Der er ingen tvivl om, at teknologi kommer til at fylde endnu mere i fremtidens sundhedsvæsen. Over halvdelen - 52 % - af danskerne mener, at sundhedsteknologi kan fremme kvaliteten af det danske sundhedsvæsen – en stigning på 11% fra sidste år. *

Men i takt med, at flere teknologier tages i brug på hospitaler, i plejesektoren og i vores egne boliger, er der én gruppe mennesker, vi ikke må glemme – nemlig sundhedspersonalet. De medarbejdere, der skal anvende teknologierne eller undervise borgere i at bruge dem, har brug for mere undervisning, end de får i dag.
Det sagde Lisbeth Rosenbek Minet, docent på UCL og lektor på SDU ved årets Bits & Beers på WHINN – Week of Health and Innovation.

Brug for pædagogik og etik

Temaet for arrangementet Bits & Beers 2020 var ’fremtidens kompetencer’. Lisbeth Rosenbek Minet pegede på, at studer fra SDU viser, at personalet eksempelvis kan blive sat i etiske dilemma, når de skal foretage fjernbehandling af en patient i eget hjem. Hvordan sikrer man en privat behandling, når hele husstanden måske kan følge med på skærmen? Og hvilken pædagogisk tilgang bruger man, når en borger, der i forvejen har udfordringer, skal instrueres i at bruge (endnu) et nyt teknologisk hjælpemiddel?

Nyt fag om teknologi på vej

På Videncenter for Velfærdsteknologi Vest er der en løsning på vej, der kan forberede de kommende SOSU’er på en mere teknologisk arbejdsfremtid.

Pernille Bausager Rohde, der er pædagogisk koordinator på SOSU Fyn, fortalte på Bits & Beers om et nyt valgfag. Faget hedder teknologiforståelse og bliver netop nu testet på flere sundhedsskoler på tværs af landet.

 

- Vi skal uddanne teknologisk kompetente medarbejdere. Derfor er der brug for et fag, hvor nye og kommende teknologiske løsninger er i centrum. Det er vigtigt, at vores sundhedspersonale kan forholde sig til teknologierne, så de anvendes bedst muligt – samtidig skal de være kritiske og konstruktive og faget skal give dem en digital myndiggørelse, forklarede Pernille Bausager Rohde.

Hun mener, det er vigtigt, at de studerende undervises i generel kritisk tilgang til teknologien, da man jo ikke kan være sikker på, hvilke specifikke teknologier, der er på markedet fremover.

Pernille Bausager Rohde forventer, at Videncenter for Velfærdsteknologi Vest er klar til at komme med anbefalinger til den nye fag i løbet af foråret 2021.

Få et gensyn med WHINN 2020 her – hør podcasts, se debatter og fotos fra årets WHINN – Week of Health and Innovation.

*Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for it-leverandøren Atea.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png