• Forside >
  • Nyheder >
  • Nordiske ministre ser på højtflyvende Welfare Tech-projekt
2020-07-30-Nordiske-ministre-ser-nærmere-på-højtflyvende-Odense-projekt-2-NY.jpg

Nordiske ministre ser på højtflyvende Welfare Tech-projekt

Sammen med virksomheden Lorenz Technology udvikler Welfare Tech droner til det kommende 5G-net. Nordisk Ministerråd har fået interesse for droneprojektet og har derfor bestilt en film, hvor dronerne bliver demonstreret.

En smadret bil, en ambulance og indsatsleder med udrykning og en stor drone, der cirkler rundt over stedet. Det lyder som om, der er sket en voldsom ulykke. Men ulykkesstedet er iscenesat og er egentlig et kig ind i fremtiden. Virksomheden Lorenz Technology testede nemlig deres droner, der fremover vil kunne sende live video fra et ulykkessted uden forsinkelse.

Testen og det iscenesatte ulykkessted var opsat efter en forespørgsel fra Nordisk Ministerråd, som producerer en video om fremtidens muligheder med 5G-nettet – den  femte generation af mobilnetværket, der vil give høje hastighed og bedre kapacitet.

 

Vicedirektør Søren Parmar-Sielemann fortæller om Welfare Techs interesse for 5G-netværket. 

Sammen med Welfare Tech udvikler Lorenz Technology lige nu en drone til at være first responder på ulykkessteder. Data fra dronen vil kunne sendes direkte til eksempelvis sygehus eller beredskab uden forsinkelse, forklarer Nicole Sophie Christiansen, Senior Innovation Manager hos Lorenz Technology.

- I dag sender man video fra droner via 4G-nettet, og her er der typisk 5-20 sekunders forsinkelse, fordi man oftest benytter rtmp-streaming Det kan være fatalt ved komplicerede ulykker. Derfor arbejder vi på at bruge det kommende 5G-netværk til at sende videoen fra dronen. Vi har allerede udviklet en løsning, så videoen kan ses på både tablet, mobil og computer med kun 500 millisekunders forsinkelse, forklarer Nicole Sophie Christiansen.

Fremover vil al den data, dronen opsamler på et skadessted, kunne hentes af eks. sygehus, politi eller Miljøstyrelsen, forklarer Nicole Sophie Christiansen, Senior Innovation Manager hos Lorenz Technology.

Fremover vil al den data, dronen opsamler på et skadessted, kunne hentes af eks. sygehus, politi eller Miljøstyrelsen, forklarer Nicole Sophie Christiansen, Senior Innovation Manager hos Lorenz Technology.

Opmærksomhed fra Nordisk Ministerråd

Samarbejdsprojektet mellem Welfare Tech og Lorenz Technology kaldes ’FRED – First Responder Emergency Drone’ og er del af projektet VISE - Velfærdsinnovation for sundt erhvervsfremme.

Nordisk ministerråd har kontaktet Welfare Tech for en vurdering af 5G-nettets potentiale på sundhedsområdet. Vicedirektør i Welfare Tech, Søren Parmar-Sielemann bl.a. bedt om at udtale sig i videoen.

- Vi er glade for den internationale interesse, og en af Welfare Techs kerneydelser er jo netop at dele viden. Både i FRED-projektet og i vores andre projekter er vores fokus på nye teknologiske muligheder – til gavn for borgere, patienter og medarbejdere i sundhedssektoren. 5G kommer jo buldrende inden for alle områder, også sundhedsområdet. Derfor kigger vi allerede nu på, hvor 5G kan optimere velfærden, siger Søren Parmar-Sielemann.

Vicedirektør i Welfare Tech, Søren Parmar-Sielemann blev interviewet om drone-projektet af Nordisk Ministerråd.

Vicedirektør i Welfare Tech, Søren Parmar-Sielemann blev interviewet om drone-projektet af Nordisk Ministerråd.

5G kan forbedre sundheden

Målet med FRED-projektet er, at dronen skal assistere beredskabet som de første øjne på et ulykkessted. Indsatslederen skal kunne sætte dronen ind, så snart han ankommer til stedet. Dronen og dens kamera vil blive styret af professionelle dronepiloter i et eksternt center hos det danske redningsberedskab. På den måde kan man skalere droneteknologi, så der altid sidder personale klar til at styre en drone. Oplysninger, der opsamles af dronen, kan deles med ex. politiet, sygehuset eller Miljøstyrelsen – både i realtid og til rapporter senere.

- Inden for sundhed er evidens og borgernes udbyttet altid i fokus. 5G er et godt eksempel på, at servicen til borgerne kan forbedres – uden at borgerne egentlig lægger mærke til det, men blot fordi, der implementeres en ny teknologi, siger Søren Parmar-Sielemann.

Filmen fra Nordisk Ministerråd ventes færdig senere på året.

Fyn flyver forrest

Samarbejdsprojektet mellem Welfare Tech og Lorenz Technology, ’FRED – First Responder Emergency Drone’, blev sidste år nomineret til Danmarks første 5G-pris fra Energistyrelsen og Ingeniørforeningen IDA.

I FRED er også Capra Robotics, Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital, Syddansk Sundhedsinnovation, Aalborg Universitet, Energistyrelsen partnere, og projektet står dermed på et solidt fundament af eksisterende viden fra både teknologi- og sundhedsområdet.

FRED er sammen med projektet Healthdrones (Sundhedsdroner) med til at gøre Fyn førende inden for droner på sundhedsområdet. Målet med innovationsprojektet Sundhedsdroner er at udvikle og teste droner, der skal transportere patientprøver, medicin og medicinsk udstyr mellem hospitalsafdelinger, lægehuse og hjemmeplejen. 

Læs mere om ’FRED – First Responder Emergency Drone’ og VISE - Velfærdsinnovation for sundt erhvervsfremme.

Kontakt

Søren_NY1.jpg

Søren Møller Parmar-Sielemann

COO

Welfare Tech

Project management, Innovation partnerships, Health Innovation

T: +45 2932 7470

LinkedIn

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png