2020-06-18-Lungeinfektioner-skal-forebygges-i-svælg-og-mundhule.jpg

Lungeinfektioner skal forebygges i svælg og mundhule

Kan bedre mundhygiejne forhindre infektioner i lungerne? Der er udviklet et særligt mundskyld, som skal bekæmpe bakterier i mund og svælg. Udvikleren af mundskyllet er er nu klar til at teste, om antiinflammatorisk behandling af munden kan mindske infektioner i lungerne. Testpartnere søges.

Hvis man kan mindske usunde bakterier i munden, er der mindre risiko for, at bakterierne sætter sig som infektion i lungerne. Det er tesen bag en ny test fra Martin Jørgensen, grundlægger af Skarø Is. Martin Jørgensen har i 20 år arbejdet med funktionelle fødevarer – mest kendt er nok hans næringsholdige is. Man han udvikler også mundskyld, og nu vil han teste et antiinflammatorisk oregano-mundskyld.

- Jeg håber at finde en afdeling eller en medarbejder, som vil afprøve en kombination af mit oregano-mundskyld og en suge-tablet. Jeg samarbejder med udvikleren af en sugetablet med en særlig bakteriekultur, der er patenteret til at kolonisere mundhulen. Tabletten virker på hals- og mellemørebetændelse samt hævede mandler. Når tabletten tages sammen med et mundskyl, forventer jeg, at bakterievæksten hæmmes og bremses, inden den når lungerne, forklarer Martin Jørgensen.

Mere fokus på mund og svælg

Ifølge Martin Jørgensen er det velkendt, at der er en sammenhæng mellem paradentose og eksempelvis nedbrydning af hjerteklapper, og desuden kan bakterier fra mundhulen findes mange steder i kroppen.

Martin Jørgensen håber at kunne sætte fokus på, hvor vigtig mundhygiejne er for menneskers generelle helbred.

- Patienter med svækket immunforsvar får ofte infektioner i munden, og derfor bør man altid være opmærksom på hygiejnen i mund og svælg. Jeg tror, at hvis vi kombinerer et antiinflammatorisk mundskyld med den rette bakteriekultur fra en sugetablet, vil vi se resultater. Jeg forventer, at en test vil vise, at fokus på god mundhygiejne vil mindste antallet af bl.a. lungeinfektioner, siger Martin Jørgensen.

Han håber at kunne teste sit mundskyld på eksempelvis en intensivafdeling, hos en tandlæge eller i samarbejde med andre sundhedsfaglige med interesse for mund, svælg og lunger.   

Fakta

Skarø Is er bl.a. kendt for deres ernæringsoptimerede protein-is, der er tilpasset enkelte patientgrupper. En is med optimeret ernæring testes i øjeblikket på OUH, hvor den skal være med til at forhindre, at gravide føder for tidligt.  

Skarø Is er en del af Biosynergy A/S, som er medlem af Welfare Tech.

Foto: Pixabay 

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png