• Forside >
  • Nyheder >
  • Skab tryghed og plej sjælen med lyddæmpende landskabsbilleder
2020-05-19 Skab tryghed og plej sjælen med lyddæmpende landskabsbilleder .jpg

Skab tryghed og plej sjælen med lyddæmpende landskabsbilleder

På plejehjemmet Kastaniehaven i Give er væggene præget af store indbydende fotografier af dansk natur. Billederne dæmper ikke blot støj, de skaber også tryghed og fremkalder positive minder – særligt for beboere med demens.

Indbydende fotografier af genkendelige danske landskaber pryder skærmvægge og vægge på plejehjemmet Kastaniehaven i Give. Akustikbillederne fra virker markant støjdæmpende, og naturmotiverne skaber en tryggere hverdag for centrets beboere. 

Borgere med demens er særlig udsatte for støj, men de distraherende lyde er nu reduceret markant, og fællesrummene er delt op med lyddæmpende skærmvægge, så beboerne i mindre grad distraheres af støj fra andre dele af plejehjemmet.

- Vi oplever, at borgere, der næsten ikke længere har et sprog, bryder ud i sang, når de ser på naturbillederne, fordi motivet fremkalder gode minder, fortæller Sini van der Steen, teamkoordinator på Kastaniehaven.

Billeder åbner for dialog

På Kastaniehaven oplever medarbejderne, at billederne ikke blot skaber velvære; de åbner også for dialog mellem beboere, pårørende og medarbejdere.

- Motiverne kalder på minder hos vores beboere og får smilet frem. Fotografiet af en markvej får fx en beboer til at erindre vejen til skolen på bare tæer for mange år siden. Køer på en mark sætter gang i minderne hos en pensioneret landmand, og så får vi en god lille snak om den tid, siger Sini van der Steen.

Læs mere om Sonovisions akustikbilleder

Landskabsbilleder virker beroligende

Akustikbillederne kommer fra virksomheden Sonovision, som baserer billedvalget på forskning i, hvilke motiver, der har en speciel positiv indflydelse på os mennesker.

- Vores forskning viser, at bestemte typer fotografier af natur virker afstressende, og har en positiv indflydelse på vores velbefindende. Derfor allierer vi os med dygtige lokale fotografer, når vi skal løse en opgave, så plejehjemsbeboere i forskellige dele af landet kan genkende landskaberne, udtaler Karsten Andersen fra Sonovision.

På Kastaniehaven bruges skærmvæggene med landskabsbilleder til at dele større fællesrum op i mindre enheder, hvor beboerne bedre kan få ro.

- Borgere med demens bliver let stressede, hvis der er for meget støj i deres omgivelser. Derfor ryddede vi vores gange for møbler, nips osv. for at skabe overskuelighed, og blot lade billederne på væggene tale. Skærmvæggene bruger vi til at skabe små hyggelige kroge, hvor det støjdæmpende element også er en stor fordel, forklarer Sini van der Steen.

På Kastaniehaven taler billederne for sig selv. Både beboere, medarbejdere og pårørende oplever, at billederne skaber en helt særlig dialog og ro, der styrker livskvaliteten.

Læs også Demensvenlig indretning på plejecenter Kastaniehaven

Sonovision er medlem af Welfare Tech.

Billeder: Sonovision.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png