2020-03-17-IoT-truer-cybersikkerheden-på-sundhedsområdet-.jpg

Cybersikkerheden på sundhedsområdet er truet

Internet of Things (IoT) i sundhedsvæsenet vokser med flere fysiske enheder, der er forbundet til internettet. Imidlertid kan begejstringen over IoT have katastrofale følger. DTU-professor går ind for en øget opmærksomhed om cybertrusler på sundhedsområdet.

Af: Hannah Østergaard Fog, innovation og kommunikation, DTU, hosfo@dtu.dk.

Cybertruslen i Danmark er høj. I hvert fald hvis du læser Center for Cypersikkerheds seneste rapport om cypertruslen mod Danmark. Især inden for cyberspionage og cyberkriminalitet står det slemt til. Først nævnte involverer andre lande og udenlandske aktører, der forsøger at stjæle forskningsdata inden for specifikke samfundssektorer såsom sundhedssektoren. Sidst nævnte, cyberkriminalitetsangreb, kan have mere alvorlige konsekvenser og føre til personskader.

Professor i Secure Pervasive Computing på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Nicola Dragoni, er en af dem, der tager truslerne meget alvorligt.

- Det er ikke en overdrivelse at tale om sikkerheds- og privatlivstrussel. Cyber ​​Security er en af ​​de største udfordringer inden for IoT-domænet såvel som en af ​​dens mest pinlige fejl, siger professor Dragoni.

En sikkerhedskultur
Ifølge professor Dragoni er det dog ikke en nem opgave at løse sikkerhedsproblemet. En af årsagerne er, at mange brugere ikke er opmærksomme på sikkerhedsspørgsmål og let kan narres af enkle angreb. Brugere repræsenterer det svageste led i sikkerhedskæden, hvilket kan have alvorlige konsekvenser på sundhedsområdet.

Bliver hospitalets database hacket, kan det føre til eksponering af følsomme data for ondsindede aktører. Tilmed kan det tvinge hospitalet til at betale store mængder penge i håb om at få alle data tilbage. Et andet eksempel er fjernstyring af medicinsk udstyr, såsom en pacemaker eller en insulinpumpe. I disse tilfælde kan en hacker potentielt skade et andet menneske.

For at bekæmpe cybertrusler hævder professor Dragoni, at vi er nødt til at opbygge en sikkerhedskultur. Det kræver, at vi overvejer flere dimensioner; tekniske, samfundsmæssige og lovgivningsmæssige. Samt en bevidstgørelse blandt beslutningstagere, interessenter og patienter om vigtigheden af ​​cybersikkerhedsspørgsmål. Fordi, som Nicola Dragoni konkluderer:

- Vi er alle nødt til at handle nu, hvis vi ikke vil ende i et cybersecurity-mareridt.

Deltag i diskussionen og bliv klogere
Professor Nicola Dragonis skulle have givet sit syn på, hvordan vi opbygger en cybersikkerhedskultur inden for sundhedssektoren, og hvad vi alle kan gøre for at undgå at ende i hackernes faste greb, på Medico Bazar 2020.

Medico Bazar blev desværre aflyst grundet COVID-19, men en ny dato vil snarrest blive annonceret. Følg med på denne side.

Billede: Medico Bazar 2018

 

 

Kontakt

Hannah Østergaard Fog

Innovation og kommunikation

Danmarks Tekniske Universitet, DTU

Download vCard

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK 580b.png