• Forside >
  • Nyheder >
  • Hvem vil være med til at udvikle 5G til sundhedssektoren?
2020-10-15-Hvem-vil-være-med-til-at-anvende-5G.jpg

Hvem vil være med til at udvikle 5G til sundhedssektoren?

TDC NET og Ericsson er gået sammen om at finde nye muligheder for at bruge 5G-nettet i sundhedssektoren. Et nyt innovationssamarbejde skal bl.a. udvikle løsninger til nutidens og fremtidens velfærd. Welfare Techs medlemmer inviteres til at være med.

5G-netværket giver nye muligheder for sundhedsvæsnet, når enorme mængder data kan sendes på det lynhurtige net med minimal forsinkelse. TDC NET, som er først med 5G-nettet i Danmark, har sammen med Ericsson dannet en 5G-innovations hub, som skal udvikle nye muligheder for brug af 5G-nettet. Hub’en skal skabe nye forretningsmuligheder inden for nøgleindustrier som produktion, medier og sundhed.

- Sundhedssektoren er et af de områder, hvor 5G får stor værdi, og derfor vil vi bl.a. fokusere på at udvikle løsninger, hvor 5G kan forbedre sundhedsvæsnet til gavn for medarbejdere og patienter. I den nye innovationshub kan vi trække på TDC NET og Ericssons store bagland og internationale erfaring, forklarer Marianne Riise, partnership lead i TDC NET og Ericssons 5G Innovation Hub. 

5G-hub’en forventer, at sundhedssektoren vil repræsentere 25% af 5G’s markedspotentiale i Danmark i 2030.

Udvikler nye løsninger og forbedrer eksisterende

Marianne Riise vurderer, at TDC NET og Ericssons 5G Innovation Hub både kan skabe evolution og revolution. 5G kan altså både hjælpe med at udvikle eksisterende løsninger - som eksempelvis telemedicin - og skabe helt nye løsninger, forklarer hun.

-Nogle af de oplagte områder, som brugen af 5G kan være med til at udvikle, er telemedicin, brugen af virtual reality til rehabilitering samt fjernmonitorering og -diagnostisering af patienter, fortæller Marianne Riise.

Hun uddyber, at innovationshub’en ikke kun kigger efter løsninger, der giver kommerciel værdi her og nu – det er også vigtigt at se fremad og være klar med løsninger, som kan lanceres om to eller fem år.

TDC NET og Ericssons 5G Innovation Hub søger lige nu samarbejdspartnere og nye spændende projektideer i Welfare Techs netværk.

Hør mere om TDC og Ericssons 5G Innovation Hub på årets WHINN – Bits & Beers 24. nov. 2020.

Handske og VR

King’s College i London har i samarbejde med Ericsson udviklet og testet en ny løsning for fjernundersøgelse via 5G-nettet – et projekt hvor VR (virtual reality) kombineres med taktilt (følelig) feedback fra en haptisk handske, der giver dig følelsen af at røre noget andet, end du rent faktisk gør. Dette giver lægen mulighed for at foretage fysiske undersøgelser på en patient et andet sted. En robot hos patienten er via 5G koblet til den haptiske handske, som lægen har på, og på den måde vil lægen kunne mærke berøringen på patienten, som egentlig udføres af en robot. Følelsen, som lægen får gennem handsken, kombineres med billede og lyd fra patienten og overføres til lægens VR-headset. For lægen vil det derfor føles, som om hun er helt tæt på patienten.

Systemet er ikke et færdigt produkt, man kan gå ud og købe i morgen, men det er et eksempel på nogle af de muligheder, som åbnes op, når 5G bruges til at overføre sanseindtryk på en helt ny måde.

Læs også: TDC Denmark goes live with Ericsson 5G.

5G forbedrer VR og AR

Lige nu er VR også i fokus i Welfare Techs Syddanske OPI-pulje hvor bl.a. virksomheden VitaSim udvikler en læringsplatform til SOSU-studerende med VR. Læge og direktør i VitaSim Rune O. Jensen ser spændende muligheder inden for VR og taktilt feedback via 5G-nettet.

- 5G-netværket åbner for nye løsninger inden for VR, AR og taktilt eller følelig feedback, fordi vi ikke bliver begrænset af, hvor meget data, der kan transporteres på kort tid. Forskning viser, at hvis man skal bruge VR og AR til undervisning og behandling, skal det opfattes virkelighedstro. Det betyder ikke nødvendigvis at det skal være en tro kopi af virkeligheden, f.eks. kan en mere 3D-spilagtig verden sagtens føles utrolig virkelig, hvis den er lavet ordentligt. Her kan forskellige add ons som eksempelvis en haptisk handske også hjælpe os endnu tættere på virkeligheden, siger Rune O. Jensen.

Spændende mulighed for Welfare Techs medlemmer

Det seneste år har Welfare Tech arbejdet med 5G-nettet i projektet VISE - VelfærdsInnovation for Sundt Erhvervsfremme, som sikrede Welfare Tech en nominering til årets 5G-pris 2019.

Direktør Søren Parmar-Sielemann ser frem til nye samarbejder om 5G med TDC NET og Ericssons 5G Innovation Hub.

- Der er ingen tvivl om, at med to tunge spillere på markedet som TDC og Ericsson er der gode muligheder for at sikre sundhedssektoren nogle løsninger, som bringer Danmark op i den internationale elite. Et samarbejde om 5G-løsninger er et stærkt tilbud til medlemmer af Welfare Tech og den kommende nationale klynge Danish Life Science Cluster, siger Søren Parmar-Sielemann.

Har du en idé, som kræver 5G, eller ønsker du at diskutere et fælles projekt, så kontakt: 

Marianne Riise
5G RAN Partnership Lead
Innovation Hub
TDC NET & Ericsson
Tlf. 24 34 38 26
marianne.riise@ericsson.com

TDC NET og Ericssons 5G Innovation Hub er medlem af Welfare Tech.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png