• Forside >
  • Nyheder >
  • Luk naturen ind og dæmp forstyrrende tanker i psykiatrien
2020-10-14-Luk-naturen-ind-og-dæmp-forstyrrende-tanker-i-psykiatrien.jpg

Luk naturen ind og dæmp forstyrrende tanker i psykiatrien

Patienter og personale i Psykiatrien i Svendborg har i knapt et år haft glæde af danske naturmotiver på væggene. Nu er projektet blevet evalueret.

”Det er dejligt at have noget at kigge på, når jeg ikke kan komme ud af sengen.” 

Sådan lyder det fra en patient på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg, hvor man siden december 2019 har eksperimenteret med store naturbilleder på væggene. Nu er projektet blevet evalueret. Og tilbagemeldingerne er positive. 

– Når tankerne tager magten over mig, har jeg mulighed for at sætte mig ind på stuen og drømme mig ind i billedet af båden på vandet, fortæller en mandlig patient, der har været indlagt på Psykiatrisk Afdeling ad flere omgange.

En af hans helt store passioner er at tage ud og fiske, og det rolige naturbillede med en lille fiskebåd på vandet hjælper ham med at finde ro og dæmpe de forstyrrende tanker. 

– Jeg kan godt lide billederne. De giver mig en følelse af hjemlighed, og det hele synes mindre hospitalsagtigt inde på min stue, fortæller patienten.


Patienten på stue 11 er glad for billedet med fiskebåden på vandet. Motivet afleder ham fra forstyrrende tanker, og bringer ham ro.

Afleder tankerne fra det svære

Evalueringen viser, at patienterne finder naturmotiverne beroligende og opløftende. Nogle nævner, at billederne er gode som afledning og til at få gode drømme af, andre at de kan forlade det lidt svære og få en pause ved at drømme sig ind i billederne. 

- Før kunne jeg bare kigge ind i en hvid væg, hvilket var deprimerende, men det er nogle dejlige billeder, og man blive bedre humør af at kigge på dem, siger en patient. 

De genkendelige naturmotiver på stuer og gange har også vist sig at have en gavnlig effekt på snakken mellem patienter og personale.

– Billederne er gode at få en snak ud fra, fortæller afdelingsleder Gitte Jensen. 

Hun har sammen med Susanne Falck Schmidt stået for udvælgelsen af billederne og de egnede motiver til gange og 40 patientstuer på to afdelinger på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg.

- Motiverne fanger både patienter og personale på en god måde. Dermed er der skabt basis for en snak om noget ufarligt, fortæller Gitte Jensen, og uddyber:

- Fordi snakken om billederne opfattes som uforpligtende og ligeværdig, så har vi fået et godt samtaleemne, som ikke kun handler om sygdom og behandling.

Valg af motiver

Billederne er leveret af virksomheden Sonovision, der har specialiseret sig i kunst og akustik i behandlings- og plejemiljøer. De fotografiske afbildninger af danske landskaber er taget af dygtige danske naturfotografer, og udvalget tæller motiver lige fra Vesterhavets klitter til Østersøens klinter og bøgeskove. 

- Vi går ofte på detektivjagt efter egnede fotos fra specifikke egne. Vi udvælger motiverne efter kriterier for evidensbaseret kunst, fortæller Karsten Andersen fra Sonovision. 

Både Gitte Jensen og Susanne Falck Schmidt har i deres valg af motiver lagt vægt på, at billederne skal hjælpe patienterne med at komme ud af det tungsind, de ofte vågner op med.

- Vi har i samarbejde med Sonovision været gennem en udvælgelsesproces, hvor vi efter vores kendskab og erfaring har udvalgt billeder, som kunne virke opløftende og afhjælpe dystre tanker, fortæller Gitte og Susanne. 

Deres mål har været at vælge billeder, der hjælper patienterne ud af det tungsind, de ofte vågner op med. 

Og projektet synes at være lykkedes. Som en af patienterne udtrykker det: 

”Jeg kan finde et godt sted at være i tankerne, ved hjælp af billedet på stuen.”


Sonovisions billeder er fotografiske afbildninger af danske landskaber taget af de dygtigste danske naturfotografer. Billederne er alle udvalgte efter kriterier for evidensbaseret kunst.

Sonovision er medlem af Welfare Tech. 

Billeder: Sonovision.

Topbillede: Susanne Falck Schmidt og Gitte Jensen på Psykiatrisk Hospital i Svendborg 

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png