• Forside >
  • Nyheder >
  • Kroniske smertepatienter kan få hjælp fra nyt samarbejde
2021 01 08 Kroniske smertepatienter kan få hjælp fra nyt samarbejde ... DAHT 1 640 x 290.jpeg

Kroniske smertepatienter kan få hjælp fra nyt samarbejde

Både erhvervsliv og universitet har fået gavn af udviklingssamarbejde. Nordjysk virksomhed komplementerer forskerne fra Aalborg Universitet, og sammen har de udviklet en løsning, der på sigt kan hjælpe patienter med kroniske smerter.

Den ene har viden og data – den anden bygger maskinen. Den ene kan se koblingen til patienterne – den anden kan udvikle den teknologi, der er brug for.

Kristian Kjær Petersen og Poul Pedersen er henholdsvis fra et universitet og fra erhvervslivet – de har fået deres kompetencer til at spille sammen, så de skaber innovation til glæde for fremtidens patienter.

- Vi komplementerer hinanden rigtig godt. Man kan sige, at jeg ved, hvad en løsning skal kunne, og Poul ved, hvordan man bygger det. Vi har brug for hinandens kompetencer, og der burde være mange flere partnerskaber som vores, siger Kristian Kjær Petersen, lektor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

- Det er meget givende at samarbejde med universitetet. Ude i virksomhederne arbejder vi med så mange ukendte faktorer, og så finder vi pludselig ud af, at der faktisk findes svar på vores spørgsmål – vi skal bare spørge de rigtige steder, siger Poul Pedersen, projektleder i virksomheden Cortex Technology, om samarbejdet med Aalborg Universitet.

Poul Pedersen og Kristian Kjær Petersen er en del af det nationale innovationsnetværk Danish Healthtech. De har samarbejdet om delprojektet ’Udvikling og afprøvning af apparat til måling af hyperaktivitet i centralnervesystem hos kroniske smertepatienter’.

Innovation tager tid

Kristian Kjær Petersen og Poul Pedersens delprojekt har haft som mål at udvikle et brugervenligt, transportabelt apparat, som kan måle, hvordan centralnervesystemet reagerer på forskellige former for smerte. Projektet skal vise, at det er muligt at måle aktivitet i nervesystemet, samt at det er muligt at påvirke disse aktiviteter ved brug af medicinsk behandling.

Poul Pedersen og Kristian Kjær Petersen fandt en god arbejdsfordeling, hvor de bidrager med hver deres kompetencer til det fælles mål.

- Vi er enige om, at innovation ikke kan presses ned i en stram tidsplan. Vi er nødt til at have respekt for hinandens viden, og give hinanden plads til at udfolde vores ideer. Vi skal turde tænke utraditionelt – ellers bliver løsningen heller ikke innovativ, forklarer Kristian Kjær Petersen.

- Vi tænker vores partnerskab som en langsigtet investering. Når der pludselig opstår ideer til andre nye løsninger midt i det hele, så skal vi have tid til at gribe dem, så de evt. kan tages op igen senere, siger Poul Pedersen.

Lektor Kristian Kjær Petersen, Aalborg Universitet, har i samarbejde med virksomheden Cortex Technology udviklet et apparat til smertemonitorering.

Får hjælp til administration og økonomi

Det var ikke uden overvejelser, at Cortex Technology gik ind i Danish Healthtech.

Vores helt store bekymring var, om administrationen af projektet ville blive for tung og tidskrævende for en lille virksomhed som vores, og den bekymring deler vi formentlig med mange andre SMV’er, forklarer Poul Pedersen.

Heldigvis stod Aalborg Universitet klar til at løfte opgaven i samarbejde med Cortex Technology. Charlotte Villadsen, chefkonsulent på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, har været administrativ tovholder og har fulgt projektdeltagerne fra start.

Formålet med Danish Healthtech er at skabe de bedste rammer for, at den viden, vi har på universiteterne kan udnyttes i virksomhederne. Derfor har det været en spændende opgave at følge projekterne og lære, hvor vi støder på udfordringer og så støtte op om en løsning, siger Charlotte Villadsen.

Hun fortsætter:

- Vi kan ikke forvente, at virksomhederne har ressourcer til det administrative – det skal vi nok tage os af, hvis bare de så fokuserer på at udvikle de relevante løsninger. Det har de været rigtig dygtige til, og det giver blod på tanden her på videninstitutionerne, når vi kan se, at vores viden og data bidrager til samfundsgavnlige løsninger, siger Charlotte Villadsen.

Læring fra Cortex og Alborg Universitets delprojekt i Danish Healthtech:

  • Der skal være tid og plads til at tænke utraditionelt
  • De ideer, der ikke bruges nu, kan mulighvis bruges senere
  • Der er en barriere mellem forskningsinstitutionerne og virksomhederne – det kræver hårdt arbejde at nedbryde den, men det betaler sig
  • Man bør søge hjælp til de områder, man ikke har ressourcer til, ex. administration og økonomi.

Klar til mere samarbejde

Kristian Kjær Petersen og Poul Pedersens smertemålingsapparat er indtil nu implementeret i en række nationale og internationale studier, og det er lykkedes at skaffe yderligere funding til f.eks. studier på patienter med smertefuld slidgigt i knæet, patienter med lænderygsmerter eller patienter i risiko for smerter efter kirurgiske indgreb.

Cortex Technology har fået en række nye kontakter i vidensmiljøet, og Poul Pedersen har allerede ideer til fremtidige samarbejder.

- Om man vil det eller ej, så ER der altså en barriere mellem forskningsinstitutionerne og virksomhederne, og der skal nok mange projekter som dette til, for at man kan sige, at der findes en videnbro. Men nu er vi i Cortex Technology i hvert fald i gang, og vi glæder os til at samarbejde med forskerne i nye projekter i fremtiden, siger Poul Pedersen.

Fakta om Danish Healthtech

  • Innovationsnetværket Danish Healthtech er baseret på et unikt partnerskab af landets fire klyngeorganisationer indenfor sundhedsteknologi, universiteterne samt de to GTS’er Force Technology og Teknologisk Institut. Læs mere her.
  • Formålet er at øge brugen af forskningsbaseret viden i erhvervslivet og den offentlige sektor og at skabe nye teknologiske muligheder i erhvervslivet samt at bidrage til vækst og værdi for samfundet.

Foto: Pixabay og Kristian Kjær Petersen

Kontakt: Charlotte Villadsen, partner i Danish Healthtech, chefkonsulent, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, cvi@hst.aau.dk

Kontakt

Julie-Justi.jpg

Julie Justi Andreasen

Konsulent

Welfare Tech

Innovationsnetværket Danish Healthtech

T: +45 2620 7656

LinkedIn

Skype id : julie_justi

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tilmeld dig Welfare Techs nyhedsbrev og få nyheder fra netværket og invitationer til kommende arrangementer direkte i din mail-boks.

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png