• Forside >
  • Nyheder >
  • Naturbilleder gør ventetiden nemmere for patienter på operationsgangen
2021-05-04-Naturbilleder-gør-ventetiden-nemmere-for-patienter-på-operationsgangen.jpg

Naturbilleder gør ventetiden nemmere for patienter på operationsgangen

Patienter og personale på Nordsjællands Hospital i Hillerød har taget godt imod naturbilleder på operationsgangen, viser en ny rundspørge. Billederne mindsker nervøsiteten hos patienterne og afleder negative tanker.

En bøgeskov ved Hindsgavl Dyrehave. En solnedgang over Roskilde Fjord. Det er nogle af de motiver, der i dag udsmykker væggene på operationsgangen på Nordsjællands Hospital i Hillerød. 

Initiativet kommer fra sygeplejerske og projektleder Birgitte Steentoft Zilmer, der står bag et forskningsprojekt om patienters opfattelse af ventetiden på operationsgangen. Omgivelserne, der typisk beskrives som "kliniske”, “kolde”, “ikke hyggelige” og fyldt med operationsudstyr, gør ventetiden lang og giver anledning til mange nervøse tanker.

De rolige landskabsbilleder virker som en behagelig afledning. 

- Der har været en rigtig god modtagelse af billederne både fra patienter og personale. Patienterne giver udtryk for at kunne genkende motiverne, som har medvirket til, at de er taget på en lille ”drømmerejse” væk fra virkeligheden inden operation, ved at ligge og tænke tilbage på dengang, de selv var i den en bøgeskov. Operationspersonalet nyder også godt af at kunne kigge på pæne og inspirerende billeder, når de færdes rundt på gangene, fortæller Birgitte Steentoft Zilmer.

Naturmotiver med beroligende farver og motiver

Forskning peger på, at landskabsmotiver kan mindske patienters smerte og nervøsitet. Birgitte henvendte sig derfor til virksomheden Sonovision, som har en større samling af akustikbilleder med naturmotiver at vælge imellem.

11 billeder blev udvalgt med afsæt i farver som blå og grøn og udsigt til vand, der kan have en beroligende effekt på patienten og sænke puls og respirationsfrekvens. Corona umuliggjorde udefrakommende besøg på stedet. Birgitte Steentoft Zilmer sendte i stedet mobiloptagelser og plantegninger til Sonovision, der kom med oplæg til, hvad der kunne hænge hvor.

- Vi oplever en stigende interesse for vores tryghedsskabende kunst fra danske hospitaler. Vi kan mærke, at det har stor betydning, at vores valg af motiver tager afsæt i evidens, og at vores akustikbilleder tåler alle former for rengøring og desinfektion. For Nordsjællands Hospital har det været vigtigt, at billederne er 100 procent refleksfri, så de kan ses tydeligt fra alle vinkler på operationsgangen, siger Karsten Andersen fra Sonovision. 

Læs mere: Naturbilleder på væggen gør ventetiden nemmere for patienter på operationsgangen

Sonovision er medlem af Welfare Tech. 

Billede: Sonovision, fotograf Anders Rasmussen

Støttes af

Welfare Tech er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

WT hjemmeside_DK_Erhvervsfremmebestyrelsen.png